Delkant 12, boerderij

Adres: Delkant 12, Gameren

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5311 CJ Gameren
Straat + huisnummer: Delkant 12

Kadastrale aanduiding: gemeente Gameren, sectie D, nr. 1404

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 30 juli 1996

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: ca. 1880
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving: 16 oktober 1994
Datum foto’s: 12 oktober 1994

Kadastrale kaart van 2015 met in lichtblauw ingekleurd het perceel van Delkant 12 in Gameren
Kadastrale kaart van Delkant 12 in Gameren (2015)

Historie en ligging

Deze voormalige hallehuisboerderij is gelegen aan de oostzijde van de Delkant en werd omstreeks 1880 gebouwd. De boerderij is niet meer als zodanig in gebruik. Nu wordt er uitsluitend gewoond.
Tegen de achtergevel werd over de gehele breedte, ter hoogte van de begane grond, een uitbouw geplaatst, waardoor de voormalige boerderij werd verlengd.
In 1990 is het pand gerestaureerd, waarbij de rechter zijgevel werd gewijzigd en in het rechter dakvlak een forse dakkapel werd geplaatst.

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouwd op een rechthoekig grondplan en telt één bouwlaag en een zolder.
De bakstenen gevels zijn uitgevoerd in kruisverband. Langs de voorgevel loopt een gepleisterde plint. De zijgevels en de achtergevel zijn gepleisterd.

Foto van voorkant woonhuis aan de Delkant 12 in Gameren

Voorgevel

De voorgevel is symmetrisch ingedeeld. In het midden is de entree geplaatst, bestaande uit een houten paneeldeur met een ongedeeld bovenlicht. De entree is bereikbaar via twee hardstenen stoeptreden. Ter weerszijden bevindt zich een 6-ruits schuifvenster, voorzien van houten luiken. Onder de vensters bevindt zich vlak boven het maaiveld een kelderopening met een 2-ruits venster, voorzien van een diefijzer. Deur en vensters zijn geplaatst in een kozijn met getoogde bovendorpel, waarboven een strek.
Op de verdieping zijn twee, liggende 2-ruits vensters aangebracht. Het metselwerk langs de dakrand vertoont vlechtingen. Decoratieve muurankers sieren het gevelvlak.

Linker zijgevel

De linker zijgevel bevat in het voorhuis een smal, hoog 2-ruits venster, voorzien van een houten luik. Links daarvan bevindt zich een klein, T-vormig ingedeeld venster met een 2-ruits bovenlicht. Het achterhuis bevat een segmentboogvormig 6-ruits stalraam, een klein vierkant venster en een smal liggend venster.

Rechter zijgevel

Bij de recente restauratie is de indeling van de rechterzijgevel gewijzigd. De oorspronkelijk in het voorhuis aanwezige entree werd dichtgezet. Het gevelvlak bevat nu in het voorhuis links een T-vormig ingedeeld venster. De oorspronkelijk aanwezige luiken worden weer teruggebracht. Rechts daarvan bevindt zich een stolpraam en een 9-ruits segmentboogvormig stalraam. Geheel rechts is de entree: een deur voorzien van een glaspaneel met roedeverdeling. Het gevelvlak van het verlengde gedeelte bevat twee segmentboogvormige stalramen, waarvan het rechter een betonnen stalraam is. Het linker venster is vervangen in hout met roeden van een overeenkomstige dikte als het oorspronkelijke raam.

Achtergevel

De achtergevel wordt vrijwel geheel aan het zicht onttrokken door een later geplaatste serre.

Dak

Het pand is voorzien van een wolfdak dat is gedekt met riet. Op de nok liggen rietvorsten. In het rechter dakvlak is, onder een opgelichte kap, een forse, brede dakkapel aangebracht waarin vier, twee aan twee gekoppelde, ongedeelde uitzetramen. De uitbouw aan de achterzijde heeft een lessenaarsdak, gedekt met golfplaten. Een gemetselde schoorsteen staat op de nok.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

Stedenbouwkundige criteria

a. ensemblewaarde in relatie met de aansluitende boerderijen in een zogenaamde lintbebouwing langs de Delkant.

Terug

Delkant 12, boerderij op een kaart getoond.
?>