Delkant 14, boerderij

Adres: Delkant 14, Gameren

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5311 CJ Gameren
Straat + huisnummer: Delkant 14
Naam object : -
Kadastrale aanduiding: gemeente Gameren, sectie D, nr. 1238

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 30 juli 1996

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: ca. 1880
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving: 14 oktober 1994
Datum foto’s : 12 oktober 1994

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 met in lichtblauw ingekleurd het perceel van Delkant 14 in GamerenKadastrale kaart van Delkant 14 in Gameren (2015)

Historie en ligging

Deze voormalige hallehuisboerderij is gelegen aan de oostzijde van de Delkant en werd omstreeks 1880 gebouwd. De boerderij is niet meer als zodanig in gebruik. Nu wordt er uitsluitend gewoond. In de begin jaren 1990 is de voormalige boerderij gerestaureerd, waarbij in het linker- en rechter dakvlak een dakopbouw is geplaatst.

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouwd op een rechthoekig grondplan en telt één bouwlaag en een zolder. De bakstenen gevels zijn uitgevoerd in kruisverband. Langs de voorgevel loopt een gepleisterde, zwartgeteerde plint. De zijgevels zijn gepleisterd en witgeschilderd.

Foto van voorkant woonhuis aan Delkant 14 in Gameren

Voorgevel

De voorgevel is symmetrisch ingedeeld. In het midden is de entree geplaatst, bestaande uit een houten deur voorzien van een 4-ruits glaspaneel en een ongedeeld bovenlicht. De entree is bereikbaar via drie hardstenen stoeptreden.
Ter weerszijden bevindt zich een 6-ruits schuifvenster, voorzien van houten luiken. Onder het rechtervenster bevindt zich vlak boven het maaiveld een kelderopening voorzien van een diefijzer.
Deur en vensters zijn geplaatst in een kozijn met getoogde bovendorpel, waarboven een strek.
Op de verdieping zijn twee 4-ruits schuifvensters, eveneens met een getoogde bovendorpel, onder een strek geplaatst.
Langs de dakrand loopt een geschulpte windveer met gevelbekroning. Decoratieve muurankers sieren het gevelvlak.

Linker zijgevel

De linkerzijgevel is recent gewijzigd. Het gevelvlak onder de dakopbouw is opnieuw opgetrokken in kalkzandsteen, dat nog wordt gepleisterd. Tevens werd ten behoeve van de bewoonbaarheid de plaats van het deur- en het raamkozijn verwisseld. Nu is links in dit gevelvlak een deur met een 4-ruits glaspaneel geplaatst en rechts daarvan gekoppeld, twee 4-ruits vensters. Het voorhuis bevat een smal, hoog 3-ruits venster; het achterhuis heeft een recent vernieuwd 4-ruits venster en een kleiner, vierkant venster. De oorspronkelijk aanwezige luiken worden binnenkort weer aangebracht.

Rechter zijgevel

De rechterzijgevel bevat een liggend, 2-ruits venster en drie kleine, vierkante vensters voorzien van een roedeverdeling. Het achterste venster wordt gedekt met een houten luik.

Achtergevel

De achtergevel is vernieuwd. Het gevelvlak is op de begane grond opgetrokken in een nieuwe baksteen en gemetseld in een halfsteensverband. Er is een moderne schuifpui aangebracht.
Het gevelvlak op de verdieping springt terug en heeft een topgevel met een horizontaal houten beschot, waarin twee stolpramen, voorzien van een 2-ruits roedeverdeling, zijn geplaatst.

Dak

Het pand is voorzien van een zadeldak dat is gedekt met riet. Op de nok liggen rietvorsten. Een gemetselde schoorsteen staat op de nok.
In het linker- en in het rechter dakvlak is later een dakopbouw geplaatst.
Deze dakopbouwen zijn voorzien van een zadeldak en bevatten een topgevel met een horizontaal houten beschot, waarin gekoppeld, vier 2-ruits vensters zijn aangebracht.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

Stedenbouwkundige criteria

a. ensemblewaarde in relatie met de aansluitende boerderijen in een zogenaamde lintbebouwing langs de Delkant.

Terug

Delkant 14, boerderij op een kaart getoond.
?>