Dorpsstraat 18 en 18b, boerderij

Adres: Dorpsstraat 18 en 18b, Aalst

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5308 KC Aalst
Straat + huisnummer: Dorpsstraat 18-18b (ten tijde van aanwijzing nr. 14)
Naam object: onbekend
Kadastrale aanduiding: gemeente Aalst, sectie A, nr. 1587

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 4 mei 1993

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: 1898
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/ir. D.B.M. Hermans/drs. M.M. Laverman
Datum beschrijving: 29 januari 1992
Datum foto’s: eind 1991

Kadastrale kaart met lichtblauw ingetekend het perceel aan de Dorpsstraat 18-18b te Aalst

Kadastrale kaart van Dorpsstraat 18 en 18b in Aalst (2015)

Historie en ligging

Een grote boerderij gelegen aan de Dorpsstraat. De boerderij is in 1898 geheel herbouwd.

Plattegrond en opbouw

Een hallehuisboerderij die met de zijgevel direct aan de straat ligt. Het pand is gebouwd op een rechthoekig grondplan en bestaat uit één bouwlaag; het voorhuis heeft een zolderverdieping onder de kap.
De achtergevel en de linker zijgevel zijn gepleisterd in blokverband. De andere gevels zijn opgetrokken in rode baksteen en gemetseld in kruisverband. De bakstenen gevels hebben een pleisterwerken plint. De voorgevel heeft vlechtingen langs de dakrand.

Foto van de boerderij Dorpsstraat 18-18b te Aalst

Voorgevel

De voorgevel is asymmetrisch van opzet, met links een schuifvenster, een niet-originele deur met bovenlicht, twee schuifvensters en apart rechts een vierde schuifvenster. De bovenlichten bevatten gekleurd en geschilderd glas-in-lood. Op de verdieping zitten twee 4-ruits schuifvensters. De vensters hebben houten onderdorpels en worden ontlast door strekken.

Linker zijgevel

De linker zijgevel is gepleisterd in blokverband. Ter hoogte van het voorhuis zit één schuifvenster met gekleurd en geschilderd glas-in-lood in de gevel. Het kozijn is deels vernieuwd. Ter hoogte van het achterhuis zitten ter weerszijden van de deeldeuren twee dubbele stalramen. De deeldeuren zelf zijn vervangen door schuifdeuren. Direct rechts naast de deeldeuren steekt een dakkapel, afgesloten door een zadeldakje, door de dakvoet heen.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel heeft ter hoogte van het voorhuis een ingehakt groot venster en een rechthoekige driezijdige erker. Hiernaast zitten ter hoogte van het achterhuis een schuifvenster, twee nieuwe grote liggende vensters en twee dubbele stalramen.

Achtergevel

De achtergevel heeft uiterst rechts in de gevel een eenvoudige loopdeur, centraal gelegen een dubbele deeldeur met loopdeur erin met links ervan een dubbel stalraam; uiterst links in de gevel zit een tweede loopdeur. Onder de dakrand zitten in de gevel links twee halfronde 5-ruits stalraapjes, centraal in de gevel en iets lager dan de andere stalraampjes zit een derde halfrond 5-ruits stalraam.

Dak

Het pand heeft een driezijdig schilddak met aan de voorgevel een wolfeinde. Het dak is met riet gedekt. Op de nok staat een lage schoorsteen.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria:
a. de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.

Stedenbouwkundige criteria:
a. de situering in combinatie met het pand Dorpsstraat 20 en de markante plaats in het straatbeeld.

Terug

Dorpsstraat 18 en 18b, boerderij op een kaart getoond.
?>