Lees pagina voor

Delkant 18, boerderij

Adres: Delkant 18, Gameren

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5311 CJ Gameren
Straat + huisnummer: Delkant 18
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Gameren, sectie D, nr. 1013

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing:  30 juli 1996

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie:  woonhuis

Bouwjaar: 1906
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving: 20 december 1994
Datum foto’s: 24 januari 1995

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 met in lichtblauw ingekleurd het perceel van Delkant 18 in GamerenKadastrale kaart van Delkant 18 in Gameren (2015)

Historie en ligging

Deze voormalige hallehuisboerderij is gelegen aan de oostzijde van de Delkant en werd in 1906 gebouwd. De boerderij is niet meer als zodanig in gebruik.

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouwd op een rechthoekig grondplan en telt één bouwlaag en een zolder. De bakstenen gevels zijn uitgevoerd in kruisverband. Langs de voor- en linker zijgevel loopt een gepleisterde, grijs geschilderde plint. De achtergevel en de rechter zijgevel ter hoogte van het achterhuis zijn gepleisterd.

Foto van woonhuis aan de Delkant 18 in Gameren

Voorgevel

De voorgevel is symmetrisch ingedeeld. Links uit het midden is de entree geplaatst, bestaande uit een houten deur met een ongedeeld bovenlicht. De entree is bereikbaar via twee hardstenen stoeptreden. Links van de deur is één en rechts daarvan zijn twee schuifvensters met een 2-ruits bovenlicht geplaatst. De vensters zijn voorzien van luiken. Onder het venster links van de entree bevindt zich, vlak boven het maaiveld, een kelderopening voorzien van een diefijzer. Op de verdieping zijn twee, liggende 2-ruits vensters. Deur en vensters zijn geplaatst in een kozijn met getoogde bovendorpel, waarboven een strek.
Langs de dakrand loopt een geschulpte windveer. Het metselwerk langs de dakrand vertoont vlechtingen. Kleine decoratieve muurankers sieren het gevelvlak.

Linker zijgevel

Het metselwerk van de linker zijgevel is deels vernieuwd, met name ter hoogte van het achterhuis.
Het gevelvlak bevat in het voorhuis een 4-ruits vast raam met een 2-ruits bovenlicht en een 9-ruits schuifvenster, dat is voorzien van luiken. De vensters zijn geplaatst onder een strek. Links daarvan bevindt zich een niet-oorspronkelijke deur onder een rieten afdak.
In het achterhuis is een segmentboogvormige schuifdeur geplaatst. Rechts daarvan bevindt zich een liggend 2-ruits venster onder een rollaag en links van de deeldeuren een halfcirkelvormig ijzeren stalraam. Geheel links in het gevelvlak een niet-oorspronkelijke deur met glaspaneel en een roedeverdeling.

Rechter zijgevel

Het rechter zijgevelvlak bevat in het voorhuis een smal, horizontaal gedeeld 2-ruits venster met een ongedeeld bovenlicht. Het venster is voorzien van een luik en geplaatst onder een rollaag.
Het gepleisterde gevelvlak van het achterhuis bevat twee vensters, waarvan één met een 4-ruits roedeverdeling. Rechts daarvan bevinden zich twee, liggende 2-ruits vensters.

Achtergevel

De achtergevel is gepleisterd en wit geschilderd. In het gevelvlak bevinden zich twee 2-ruits vensters, die verschillend van afmeting zijn.

Dak

Het pand is voorzien van een wolfdak dat is gedekt met riet. Op de nok liggen rietvorsten. Een gemetselde schoorsteen staat op de nok.
In het linker dakvlak zijn, onder een opgelichte kap, twee halfcirkelvormige dakkapellen aangebracht, voorzien van gebogen, uitwaaierende roeden. Het rechter dakvlak bevat twee kantelbare dakramen. In het achterschild is, eveneens onder een opgelichte kap, een zelfde dakkapel als in het linker dakvlak geplaatst.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

Stedenbouwkundige criteria

a.  ensemblewaarde in relatie met de aansluitende boerderijen in een zogenaamde lintbebouwing langs de Delkant.

Delkant 18, boerderij op een kaart getoond.