Nieuwstraat 3, boerderij

Adres: Nieuwstraat 3, Gameren

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5311 BE Gameren
Straat + huisnummer: Nieuwstraat 3
Naam object: Jongbloetenhof
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie P, nr. 826

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing:  30 juli 1996

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie:  woonhuis

Bouwjaar: 1875
Architect: -
Bouwstijl: T-boerderij

Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving: 14 augustus 1995
Datum foto’s: 10 augustus 1995

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 met in lichtblauw ingekleurd het perceel van Nieuwstraat 3 in GamerenKadastrale kaart Nieuwstraat 3 in Gameren (2015)

Historie en ligging

Deze boerderij is gelegen op een terp, aan de zuidzijde van de Nieuwstraat. Het pand werd in 1875 gebouwd. Links van de voordeur is door Maaike Hendrika Spiering in 1875 een gedenksteen geplaatst met de tekst: ‘M.H.S. 1875’. De boerderij droeg de naam ‘Jongbloetenhof’. Op het erf staat nog een bakhuisje. In de Tweede Wereldoorlog is het glas in de ramen gesneuveld. In 1949 is het glas-in-lood aangebracht.

Plattegrond en opbouw

De boerderij is gebouwd op een T-vormig grondplan. Het dwarsgeplaatste voorhuis telt twee bouwlagen - waarvan de tweede bouwlaag niet een volledige verdiepingshoogte heeft - en een zolder. 
Het achterhuis is breder dan het voorhuis en bestaat uit één bouwlaag. De bakstenen gevels zijn uitgevoerd in kruisverband. Langs het voorhuis loopt rondom een hoge, gepleisterde plint. Het achterhuis is gepleisterd en wit geschilderd.

Foto van woonhuis aan Nieuwstraat 3 in Gameren

Voorgevel

De voorgevel is symmetrisch ingedeeld en vijf vensterassen breed. In het midden is op de begane grond een blank gelakte, geprofileerde deur geplaatst met een rondboogvormig, gietijzeren rooster. Het bovenlicht is voorzien van gekleurd glas-in-lood. Het geheel is gevat in een houten omlijsting met spiegels en wordt afgesloten met een kroonlijst. De entree is bereikbaar via vijf hardstenen stoeptreden. Ter weerszijden bevinden zich twee 6-ruits schuifvensters, waarvan de bovenlichten zijn bezet met gekleurd glas-in-lood. De vensters zijn voorzien van voorzetramen. Aan beide zijden bevindt zich daaronder, in het midden, vlak boven het maaiveld, een kelderopening voorzien van een diefijzer. De verdieping bevat drie verticaal gedeelde 2-ruits vensters. Alle vensters hebben een hardstenen lekdorpel en zijn geplaatst in een kozijn met getoogde bovendorpel, onder een strek.

Linker zijgevel

De linker zijgevel bevat in het voorhuis op de begane grond rechts een 6-ruits en links een kleiner, ongedeeld schuifvenster. De bovenlichten zijn bezet met gekleurd glas-in-lood. Op de verdieping een verticaal gedeeld 2-ruits venster. Deze vensters hebben een hardstenen lekdorpel en zijn geplaatst in een kozijn met een getoogde bovendorpel, onder een strek.
De linker zijgevel van het achterhuis bevat een verhoogd gedeelte, waarboven het dakvlak is gedekt met rode oud Hollandse pannen. Dit gevelvlak bevat, direct onder de dakrand, een ongedeeld venster, waarvan het bovenlicht is voorzien van gekleurd glas-in-lood. Daaronder bevindt zich, vlak boven het maaiveld, een kelderopening voorzien van een diefijzer.
Het resterende deel van de linker zijgevel verspringt, zodat het achterhuis aan deze zijde breder is dan het voorhuis. De gevel is gepleisterd en bevat rechts een stolpraam, links daarvan een blank gelakte houten deur en geheel links drie halfcirkelvormige, ijzeren stalramen.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel bevat in het voorhuis op de begane grond links een 6-ruits schuifvenster, waarvan het bovenlicht is bezet met gekleurd glas-in-lood. Het venster is voorzien van een voorzetraam. Rechts is een blank gelakte houten deur geplaatst met een ongedeeld glaspaneel en bovenlicht, onder een rollaag. Op de verdieping bevinden zich twee verticaal gedeelde 2-ruits vensters. Alle vensters hebben een hardstenen lekdorpel en zijn geplaatst in een kozijn met een getoogde bovendorpel, onder een strek.
De rechter zijgevel van het achterhuis bevat links een verhoogd gedeelte, waarboven het dakvlak is gedekt met rode oud-Hollandse pannen. Dit gevelvlak bevat een groot, niet-oorspronkelijk, samengesteld kozijn.
Het resterende deel van de rechterzijgevel verspringt, zodat het achterhuis aan deze zijde breder is dan het voorhuis. De gevel is gepleisterd en bevat links een eenvoudige deur en rechts een samengesteld kozijn met een vast raam en rechts een zijlicht met bovenlicht. Geheel rechts twee halfcirkelvormige, ijzeren stalramen.

Achtergevel

De achtergevel bevat onder de afsteek in het midden de deeldeuren met een segmentboogvormig, verticaal gedeeld 4-ruits bovenlicht. Ter weerszijden bevindt zich een halfcirkelvormig, ijzeren stalraam. Geheel links is een derde halfcirkelvormig, ijzeren stalraam aangebracht.

Dak

Het voorhuis heeft  een met riet gedekt schilddak. Twee gemetselde schoorstenen staan op de nok.
Het achterhuis is voorzien van een schilddak met een afsteek aan de achterzijde. De dakvlakken zijn gedekt met riet, het linker- en rechter zijdakvlak deels ook met rode oud Hollandse pannen. Een gemetselde schoorsteen staat op de nok. In het rechter dakvlak is een dakraam toegevoegd.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

Terug

Nieuwstraat 3, boerderij op een kaart getoond.
?>