Lees pagina voor

Ouwelsestraat 6-8, kerk, pastorie

Adres: Ouwelsestraat 6-8, Gameren

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5311 EH Gameren
Straat + huisnummer: Ouwelsestraat 8 = kerk (orgel = Rijksmonument)
Straat + huisnummer: Ouwelsestraat 6 = woning
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Gameren, sectie D, nr. 903

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing:  30 juli 1996

Oorspronkelijke functie: kerk/pastorie
Huidige functie:  kerk/woonhuis

Bouwjaar: 1851 of 1865/ca. 1920
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving: 20 januari 1995
Datum foto’s: 30 januari 1995

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 met in lichtblauw ingekleurd het perceel van Nieuwstraat 3 in GamerenKadastrale kaart Nieuwstraat 3 in Gameren (2015)

Historie en ligging

Deze combinatie van een kerk met bijbehorende pastorie is gelegen aan de zuidzijde van de Ouwelsestraat/hoek Prinses Margrietstraat. De kerk is gebouwd in 1851 of 1865, de pastorie rond 1920. De kerk is in gebruik als gereformeerde kerk. De pastorie is niet meer als zodanig in gebruik, deze wordt verhuurd voor particuliere bewoning.

Plattegrond en opbouw

Het complex is gebouwd op een T-vormig grondplan met dwarsgeplaatst voorhuis. Het woonhuis heeft een nagenoeg vierkante plattegrond en telt twee bouwlagen en een zolder. Het kerkgedeelte bevat één bouwlaag. De bakstenen gevels zijn uitgevoerd in kruisverband. Ter afwisseling zijn in de voorgevel van het woonhuis speklagen en lateien gepleisterd. De achter- en zijgevels van het woonhuis zijn geheel bepleisterd. Middels gravure zijn in het pleisterwerk speklagen en lateien aangegeven.

Foto van woonhuis aan Nieuwstraat 3 in Gameren

Voorgevel

De voorgevel van het woonhuisgedeelte is asymmetrisch ingedeeld. Links uit het midden is de entree geplaatst, bestaande uit een brede deur met ongedeeld bovenlicht. De entree is bereikbaar via twee stoeptreden. Links daarvan bevindt zich één ongedeeld schuifvenster, rechts van de deur twee. Onder het rechter venster zit een kelderopening, voorzien van een diefijzer. De verdieping heeft drie schuifvensters, waarvan het rechter venster T-vormig is ingedeeld. Deur en vensters zijn geplaatst onder een gepleisterde latei.
Het gevelvlak wordt beëindigd met een geprofileerde houten gootlijst.
Tegen de voorgevel van het kerkgedeelte is rechts uit het midden een portaal uitgebouwd onder een zadeldak. De entree bestaat uit een dubbele deur, geplaatst onder een strek. Rechts van het portaal bevindt zich één en links twee rondboogvensters, voorzien van een roedeverdeling.

Linker zijgevel

De linker zijgevel bevat op de begane grond rechts een rondboogvenster, voorzien van een roedeverdeling. In de geveltop een cirkelvormig venster met een 4-ruits verdeling. Het metselwerk langs de dakrand vertoont vlechtingen.
Ter linkerzijde is een kleine uitbouw geplaatst onder een zadeldak, haaks op de noklijn van de kerk. Het voorgevelvlak, aan de zijde van de Ouwelsestraat, bevat op de begane grond in het midden een paneeldeur met een 2-ruits bovenlicht. In de geveltop een klein ongedeeld venster. De zijgevel, aan de zijde van de Prinses Margrietstraat, is gepleisterd en heeft twee 6-ruits schuifvensters. De achterzijde, eveneens gepleisterd, bevat op de begane grond een 9-ruits schuifvenster.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel bevat, zowel op de begane grond als op de verdieping, twee T-vormig ingedeelde schuifvensters. In het midden, vlak boven het maaiveld, bevindt zich een kelderopening. Het gevelvlak wordt beëindigd met een geprofileerde houten gootlijst.

Achtergevel

In de achtergevel van het woonhuisgedeelte is op de begane grond, geheel rechts, een deur met glaspaneel en een 2-ruits bovenlicht geplaatst. Links daarvan een 6-ruits schuifvenster en een ongedeeld venster met een 3-ruits bovenlicht. De verdieping bevat twee T-vormig ingedeelde schuifvensters; de zolder heeft twee ongedeelde vensters.
Het achtergevelvlak van het kerkgedeelte bevat vier rondboogvensters, voorzien van een roedeverdeling. Het meest links geplaatste venster wordt aan het zicht onttrokken door een kleine uitbouw onder een met golfplaat gedekt lessenaarsdak. In het naar voren springende gevelvlak van deze uitbouw bevindt zich een klein segmentboogvormig 4-ruits venster onder een rollaag.

Dak

Het woonhuis heeft een gebroken zadeldak met voorschild. De dakvlakken zijn gedekt met gesmoorde Muldenpannen. Op de nok staan twee gemetselde schoorstenen. In het voordakvlak is een kleine dakkapel aangebracht, onder een lessenaarsdak en voorzien van een T-vormig ingedeeld venster met een 3-ruits bovenlicht.
Het kerkgedeelte bevat een zadeldak dat is gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen.

Interieur

In het woonhuis zijn in de hal nog de oorspronkelijke, houten deuren aanwezig. De woonvertrekken op de begane grond hebben een gestuct plafond met gepolychromeerde ornamenten.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

Cultuurhistorische criteria

a. de functie van kerkgebouw met pastorie als element van de religieuze geschiedenis van Gameren.

Ouwelsestraat 6-8, kerk, pastorie op een kaart getoond.