Ridderstraat 11, boerderij

Adres: Ridderstraat 11, Gameren

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5311 CK Gameren
Straat + huisnummer: Ridderstraat 11
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie P, nr. 1118

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing:  30 juli 1996 

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie:  woonhuis

Bouwjaar: ca. 1850
Architect : -
Bouwstijl: T-boerderij

Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving: 11 augustus 1995
Datum foto’s: 10 augustus 1995

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 met in lichtblauw ingekleurd het perceel van Ridderstraat 11 in GamerenKadastrale kaart Ridderstraat 11 in Gameren (2015)

Historie en ligging

Deze voormalige boerderij is gelegen aan de zuidzijde van de Ridderstraat.
Door de ligging in de bocht van de weg is het voorhuis enigszins schuin ten opzichte van de straat gelegen.
Een bouwdatum is moeilijk te geven, maar kan geschat worden omstreeks 1850.
De boerderij is niet meer als zodanig in gebruik. Nu wordt er uitsluitend gewoond.

Foto van voorkant woonhuis aan de Ridderstraat 11 in Gameren

Plattegrond en opbouw

De boerderij is gebouwd op een T-vormig grondplan. Het dwarsgeplaatste voorhuis telt één bouwlaag en een zolder. Het achterhuis bestaat uit één bouwlaag. De bakstenen gevels zijn uitgevoerd in kruisverband. Langs de voorgevel loopt een gepleisterde plint. De zijgevels zijn gepleisterd. Middels gravure zijn in het pleisterwerk schijnvoegen aangegeven. De achtergevel is eveneens gepleisterd, en wit geschilderd met een zwart geteerde plint.

Voorgevel

De voorgevel is nagenoeg symmetrisch ingedeeld. Iets uit het midden bevindt zich een eenvoudige, houten deur met bovenlicht. Voor de deur een gecementeerde stoeptrede. Rechts daarvan bevindt zich een vrij breed T-vormig ingedeeld schuifvenster, voorzien van luiken. Links van de deur is een kleiner maar breed T-vormig ingedeeld schuifvenster geplaatst, dat eveneens wordt gedekt met luiken.
Daaronder bevindt zich, vlak boven het maaiveld, een kelderopening voorzien van een diefijzer. De kelderopening is geplaatst onder een rollaag, de deur en de vensters onder een strek. De verdieping bevat twee verticaal gedeelde 2-ruits vensters onder een rollaag.

Linker zijgevel

De linker zijgevel bevat in het voorhuis op de begane grond een 4-ruits venster en links een 6-ruits schuifvenster. Op de verdieping bevindt zich een verticaal gedeeld 2-ruits venster.
De linker zijgevel van het achterhuis bevat ongeveer in het midden een eenvoudige, houten deur met bovenlicht, en ter rechterzijde, gekoppeld een 6-ruits schuifvenster, dat wordt gedekt met een luik. Rechts daarvan een tweede 6-ruits schuifvenster. Links van de deur bevindt zich een klein, ongedeeld venster. De goot rust op gootbeugels.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel bevat in het voorhuis op de begane grond een T-vormig ingedeeld venster, waarvan de luiken zijn verdwenen. Rechts bevindt zich een samengesteld kozijn, dat bestaat uit een vast raam met rechts een zijlicht met bovenlicht.
De rechter zijgevel van het voormalige stalgedeelte bevat een niet-oorspronkelijke deur met glaspanelen. Rechts daarvan een ongedeeld venster. Geheel rechts zijn twee nieuwe, ongedeelde draairamen geplaatst.

Achtergevel

De achtergevel van het achterhuis bevat een terug liggend gedeelte met een dakoverstek. Het terug liggende gevelvlak heeft rechts uit het midden een deur met een 4-ruits glaspaneel en bovenlicht. Rechts daarvan bevindt zich een 4-ruits venster. Geheel links is een opgeklampte deur aangebracht.
De geveltop is bekleed met een horizontaal houten beschot, waarin een niet-oorspronkelijk tweelicht met ongedeeld draairaam.

Dak

Het voorhuis heeft een met riet gedekt schilddak. Het achterhuis heeft een schilddak met een zogenoemd Betuws overstek aan de achterzijde. Het dak is grotendeels gedekt met riet, alleen de onderzijde van het linker dakvlak is gedekt met gesmoorde Muldenpannen. In het rechter dakvlak zijn drie kantelbare dakramen toegevoegd. Een gemetselde schoorsteen staat op de nok.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

Gemeente Zaltbommel 3 Monumentenzorg
Redengevende beschrijving Gameren, Ridderstraat 11

Terug

Ridderstraat 11, boerderij op een kaart getoond.
?>