Waalbandijk 11, boerderij met bedrijfsruimte

Adres: Waalbandijk 11, Gameren

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5311 AG Gameren
Straat + huisnummer: Waalbandijk 11
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie P, nr. 682

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing:  30 juli 1996

Oorspronkelijke functie: boerderij met bedrijfsruimte
Huidige functie:  woonhuis

Bouwjaar: ca. 1850
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving: 21 augustus 1995
Datum foto’s: 10 augustus 1995

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 met in lichtblauw ingekleurd het perceel van Waalbandijk 11 in GamerenKadastrale kaart Waalbandijk 11 in Gameren (2015)

Historie en ligging

Deze voormalige boerderij is gelegen aan de zuidzijde van de Waalbandijk, tegen het binnenbeloop van de dijk. De rechter zijgevel is naar de dijk gericht. Het pand werd vermoedelijk omstreeks 1850 gebouwd. Vanaf 1910 tot omstreeks 1970 was er een bakkerij gevestigd. De bakkersoven is nog aanwezig. De boerderij is niet meer als zodanig in gebruik. Nu heeft het pand uitsluitend een woonfunctie.

Foto van voorkant woonhuis aan de Waalbandijk 11 in Gameren

Plattegrond en opbouw

De boerderij is gebouwd op een T-vormig grondplan. Het dwarsgeplaatste voorhuis staat haaks op de dijk. Het telt één bouwlaag en een zolder. Het achterhuis is ter rechterzijde breder dan het voorhuis en bestaat eveneens uit één bouwlaag. De bakstenen gevels zijn uitgevoerd in kruisverband. Langs het voorhuis loopt rondom een gepleisterde plint. De achtergevel en de linker zijgevel van het achterhuis zijn gepleisterd en wit geschilderd. Het metselwerk van de rechter zijgevel van het achterhuis is vernieuwd.

Voorgevel

De voorgevel is symmetrisch ingedeeld en drie vensterassen breed. In het midden bevindt zich een paneeldeur met een bovenlicht, dat is gedecoreerd met een levensboom. De entree is bereikbaar via drie gecementeerde stoeptreden. Ter weerszijden bevindt zich een 9-ruits schuifvenster, voorzien van luiken. Onder het linker venster zit, vlak boven het maaiveld, een kelderopening voorzien van een diefijzer. De kelderopening is geplaatst onder een rollaag, de deur en de vensters onder een strek.
De verdieping bevat twee verticaal gedeelde 3-ruits vensters onder een rollaag.

Linker zijgevel

De linker zijgevel bevat in het voorhuis een 9-ruits venster onder een strek, waarvan de luiken zijn verdwenen. Links daarvan een ingehakt 4-ruits venster, dat wel wordt gedekt met een luik. Op de verdieping bevindt zich een verticaal gedeeld 2-ruits venster onder een rollaag. De linker zijgevel van het voormalige stalgedeelte bevat rechts, onder een luifel, een houten deur - bestaande uit een boven- en onderdeur- met links daarvan, gekoppeld, een 4-ruits venster. De deur is bereikbaar via een gemetselde trap van vier treden met een trapboom. Het resterende deel van de gevel bevat een 4-ruits venster en, geheel links, twee stolpramen met een 6-ruits roedeverdeling.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel bevat in het voorhuis op de begane grond een 9-ruits schuifvenster, onder een strek. Het venster is voorzien van luiken. Rechts daarvan bevindt zich een klein, ingehakt venster, waarvan de luiken zijn verdwenen. Op de verdieping is een 6-ruits venster geplaatst onder een rollaag. De rechter zijgevel van het voormalige stalgedeelte bevat drie kleine, diepliggende, verticaal gedeelde 2-ruits vensters.

Achtergevel

De achtergevel bevat in het midden op de begane grond een eenvoudige, houten deur met ter weerszijden een zijlicht, voorzien van een roedeverdeling. Zowel links als rechts van deze entree is een 4-ruits venster aangebracht. Boven de deur bevinden zich, vlak onder de dakrand, drie kleine, vierkante vensters.

Dak

Het voorhuis heeft een met riet gedekt schilddak. Het achterhuis heeft een schilddak, dat nagenoeg geheel gedekt is met riet. Alleen het onderste deel van het rechter dakvlak is gedekt met gesmoorde oud Hollandse pannen. In dit dakvlak is, onder een opgelichte kap, een forse dakkapel toegevoegd met een vierlicht met 9-ruits dakraam. Een gemetselde schoorsteen staat op de nok.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

Stedenbouwkundige criteria

a. onderdeel van een historisch gegroeid dijklint en daarin een beeldbepalende rol spelend door de markante ligging in het dijklichaam.

Terug

Waalbandijk 11, boerderij met bedrijfsruimte op een kaart getoond.
?>