Lees pagina voor

Aalderwijksestraat 2, woonhuis

Adres: Aalderwijksestraat 2, Kerkwijk

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5315 AL Kerkwijk
Straat + huisnummer: Aalderwijksestraat 2
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie O, nr. 452

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 10 september 1996

Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie:  woonhuis

Bouwjaar: 1922
Architect: De Roock te Zaltbommel
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/ir. D.B.M. Hermans
Datum beschrijving: 25 mei 1993
Datum foto’s: 29 april 1993

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 van perceel Aalderwijksestraat 2 in KerkwijkKadastrale kaart van Aalderwijksestraat 2 in Kerkwijk (2015)

Historie en ligging

Dit woonhuis is gelegen aan de zuidzijde van de Aalderwijksestraat. Het pand is in 1922 gebouwd in opdracht van J. van Voorthuizen, naar ontwerp van de architect De Roock uit Zaltbommel. Opvallend aan het pand is het mansardedak, dat hier, doordat het een vrijstaand huis betreft, in zijn zuivere vorm voorkomt, zoals die ontworpen is door de Franse architect François Mansard (1598-1666).
De vensters zijn bij de bouw voorzien van rolluiken met een fraai vormgegeven luikkast aan de buitenzijde. De rolluiken zijn vervaardigd door het bedrijf Janssen-Wayers uit Tilburg. Dit bedrijf bestaat nog steeds in Tilburg onder de naam Hoefnagels en Janssen-Wayers B.V. Helaas beschikt het bedrijf niet (meer?) over documentatiemateriaal uit die tijd. Ook het gemeentearchief is niet in het bezit van materiaal van het bedrijf. Voornoemde rolluiken en luikkasten zijn recent helaas verwijderd en vervangen door storende aluminium rolluiken.

Plattegrond en opbouw

Het in halfsteens verband gemetselde bakstenen pand is opgetrokken op vierkante plattegrond, met een oorspronkelijke uitbouw aan de voorzijde. Het pand telt één bouwlaag. De bakstenen gevels zijn gemetseld in halfsteens verband en hebben een enigszins wijkende plint, uitgevoerd in een donkere baksteen en gevoegd met een donkere voeg. De uitbouw is voorzien van een balkon met gemetselde balustrade.

Foto van voorkant woning Aalderwijksestraat 2 in Kerkwijk

Voorgevel

De voorgevel bavat in het midden de entree bestaande uit een voordeur met glaspaneel, bereikbaar middels een trapje van twee treden. Daarboven bevinden zich twee enkelruits vensters. Rechts van de entree bevat de gevel een enkelruits schuifvenster met 6-ruits bovenlicht, deels bezet met geel kathedraalglas. Rechts naast de entree is een hardstenen plaat ingemetseld met de inscriptie “EERSTE STEEN/GELEGD DOOR/J. v. VOORTHUIZEN/4 MEI 1922”. De voorgevel van de uitbouw bevat links een enkelruits schuifvenster met 6-ruits bovenlicht en rechts een smal enkelruits venster.

Linker zijgevel

Van de linker zijgevel is in de Tweede Wereldoorlog een deel aan de rechterzijde weggeschoten en na de oorlog vrijwel in oorspronkelijke staat hersteld. De gevel bevat links een ingehakte toegang en rechts een enkelruits venster met gedeeld bovenlicht met twee 4-ruits raam. Dit venster heeft bij de reparatie een enigszins afwijkende detaillering gekregen door het aanbrengen van een kalf.
De linker zijgevel van de uitbouw bevat een toegang met 6-ruits glaspaneel en 2-ruits bovenlicht.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel heeft links een tweelicht met enkelruits schuiframen en 6-ruits bovenlichten bezet met geel kathedraalglas. Rechts bevat de gevel een drielicht met deels schuivende enkelruits onderramen. Links en rechts heeft het venster een 4-ruits bovenlicht, in het midden een 8-ruits; alle drie bezet met geel kathedraalglas.
De rechter zijgevel van de uitbouw bevat een enkelruits schuifvenster met 4-ruits bovenlicht bezet met geel kathedraalglas.

Achtergevel

De achtergevel bevat twee enkelruits vensters met gedeeld bovenlicht met twee 4-ruits ramen bezet met geel kathedraalglas. De middenstijl van de onderramen is weggezaagd en de oorspronkelijke schuivende onderramen zijn bij beide vensters verwijderd.

Dak

Het pand is voorzien van een mansardedak dat is gedekt met rode Tuiles du Nord. Op de nok staat een rookkanaal.
Het voor dakvlak wordt links doorbroken door een deur met 9-ruits glaspaneel naar het balkon en in het midden door een dakkapel met drielicht met 6-ruits draairamen. Het linker dakvlak wordt doorbroken door een dakkapel met tweelicht met 6-ruits draairamen.
Het rechter dakvlak wordt links doorbroken door een dakkapel met tweelicht met 9-ruits draairamen, rechts door een dakkapel met drielicht met links en rechts 6-ruits draairamen en in het midden een 12-ruits raam.
Het achter dakvlak wordt doorbroken door een dakkapel met tweelicht met 6-ruits draairamen.

Interieur

In het interieur bevinden zich onder meer een trap met rijk geprofileerde trappaal en omlijstingen van deuren, voorzien van gestileerde bloemmotieven, die invloeden van de Jugendstil vertonen.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik;
b. een in deze gemeente zeldzame kapvorm;
c. de bijzondere onderdelen in het interieur.

Stedenbouwkundige criteria

a. onderdeel van een historisch gegroeid stedelijk gebied en daarin een beeldbepalende rol spelend.

Aalderwijksestraat 2, woonhuis op een kaart getoond.