Lees pagina voor

Delwijnsestraat 5, boerderij

Adres: Delwijnsestraat 5, Kerkwijk

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5315 AV Kerkwijk
Straat + huisnummer: Delwijnsestraat 5
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie S, nr. 878

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing:  10 september 1996

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie:  woonhuis met stukadoorswerkplaats

Bouwjaar: ca. 1850  (na brand in 2007 grotendeels herbouwd)
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving: 5 augustus 1995
Datum foto’s: 4 augustus 1995

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 van perceel Delwijnsestraat 5 n KerkwijkKadastrale kaart Delwijnsestraat 5 in Kerkwijk (2015)

Historie en ligging

Deze voormalige boerderij is gelegen op een terp, langs een pad aan de zuidzijde van de Delwijnsestraat. De achtergevel is gericht naar de Delwijnsestraat en de rechter zijgevel naar het pad. Een bouwdatum is moeilijk te geven, maar kan geschat worden op circa 1850.
Door inslag van een V1-bom tijdens de oorlog heeft het pand schade opgelopen. Het metselwerk werd toen hersteld in halfsteensverband. De boerderij is niet meer als zodanig in gebruik. Nu wordt er uitsluitend gewoond en is een naastgelegen schuur ingericht als stukadoorswerkplaats.

Plattegrond en opbouw

De boerderij is gebouwd op een rechthoekig grondplan, waarvan de lange zijde evenwijdig loopt aan het pad. Het telt één bouwlaag en een zolder. Het pand is deels onderkelderd. De kelder heeft een tongewelf.
De gevels zijn opgetrokken in baksteen en wit geschilderd. Het oorspronkelijke metselwerk is uitgevoerd in kruisverband, het na de bomschade herstelde metselwerk in halfsteensverband. Langs de linker zij- en de achtergevel loopt een zwart geteerde plint.

Foto van voorkant woning aan Delwijnsestraat 5 in Kerkwijk

Voorgevel

De voorgevel is asymmetrisch ingedeeld. Rechts uit het midden is een eenvoudige, houten deur met een 3-ruits bovenlicht geplaatst. Rechts daarvan bevindt zich een 12-ruits schuifvenster, waaronder, vlak boven het maaiveld, een kelderopening voorzien van een diefijzer. Links van de entree bevinden zich een 16-ruits en een 12-ruits schuifvenster. Links, voor het 12-ruits venster is een glazen veranda geplaatst. De deur, de vensters en de kelderopening zijn geplaatst onder een rollaag. De verdieping bevat, direct onder de dakrand, twee 4-ruits schuifvensters. Het metselwerk langs de dakrand vertoont vlechtingen.

Linker zijgevel

De linker zijgevel bevat in het voorhuis, onder een opgelichte kap, openslaande deuren met een 12-ruits glaspaneel.
De linker zijgevel van het voormalige stalgedeelte bevat, eveneens onder een opgelichte kap, een enkele deur met 12-ruits glaspaneel. Ter weerszijden is een tweelicht geplaatst met 6-ruits schuiframen, voorzien van luiken. Geheel links bevat deze zijgevel een segmentboogvormig 9-ruits ijzeren stalraam. In het dakvlak zijn drie kantelbare dakramen aangebracht.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel bevat in het voorhuis een verhoogd gedeelte. Dit gevelvlak bevat een tweelicht met 6-ruits schuiframen. De onderramen worden gedekt met luiken. Rechts daarvan bevindt zich een klein, ingehakt 9-ruits venster, voorzien van een luik. Geheel rechts is een niet-oorspronkelijke deur geplaatst met een 6-ruits glaspaneel en een ongedeeld bovenlicht. De rechter zijgevel van het voormalige stalgedeelte bevat twee tweelichten met 6-ruits schuiframen, voorzien van luiken. De brede, inspringende deeldeuren bevinden zich onder een schild. Links daarvan een halfcirkelvormig ijzeren stalraam.                                          

Achtergevel

In de achtergevel zijn 4-ruits draairamen geplaatst onder een strek. De vensters worden gedekt met een luik.
In het dakvlak bevindt zich, onder een opgelichte kap, een rondboogvormig dakraam.

Dak

Het pand heeft een zadeldak, met een wolfeind aan de voorzijde en een schild aan de achterzijde. Het dak is gedekt met riet. Op de nok liggen rode rietvorsten. Een gemetselde schoorsteen staat op de nok.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

Opmerking

De hierboven genoemde beschrijving heeft betrekking op de periode 1995-2007. In 2007 is het pand grotendeels door brand verwoest en opnieuw opgebouwd.

Delwijnsestraat 5, boerderij op een kaart getoond.