Kruisstraat 1, boerderij

Adres: Kruisstraat 1, Kerkwijk

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5315 AM Kerkwijk
Straat + huisnummer: Kruisstraat 1
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie S, nr. 123

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 10 september 1996

Oorspronkelijke functie:  boerderij
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: ca. 1880
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving: 1 augustus 1995
Datum foto’s: 27 juli 1995

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 van perceel Kruisstraat 1in KerkwijkKadastrale kaart Kruisstraat 1 in Kerkwijk (2015)

Historie en ligging

Deze voormalige hallehuisboerderij is gelegen op de hoek van de Kruisstraat en de Walderweg. De voorgevel is gericht naar de Kruisstraat, de linker zijgevel naar de Walderweg. Het pand werd omstreeks 1880 gebouwd. De boerderij is niet meer als zodanig in gebruik. Nu wordt er uitsluitend gewoond.

Foto van voorkant woning aan Kruisstraat 1 in Kerkwijk

Plattegrond en opbouw

De boerderij is gebouwd op een rechthoekig grondplan en telt één bouwlaag en een zolder. De bakstenen gevels zijn uitgevoerd in kruisverband. Langs de voorgevel loopt een gepleisterde, zwart geteerde plint. De achtergevel, de gehele rechter zijgevel en de linker zijgevel van het voormalig stalgedeelte zijn wit geschilderd.

Voorgevel

De voorgevel is asymmetrisch ingedeeld. Links uit het midden is een eenvoudige, houten deur geplaatst met een ongedeeld bovenlicht. Voor de deur een hardstenen stoeptrede. Links daarvan bevindt zich een 4-ruits schuifvenster, voorzien van luiken. Daaronder, vlak boven het maaiveld, zit een kelderopening, voorzien van een diefijzer. Rechts van de entree bevindt zich een 9-ruits en geheel rechts een 6-ruits schuifvenster. Beide vensters zijn voorzien van luiken. De zolderverdieping bevat een tweelicht met een 4-ruits draairaam. Deur en alle vensters zijn geplaatst onder een rollaag. Het metselwerk langs de dakrand vertoont vlechtingen.

Linker zijgevel

De linker zijgevel bevat in het voorhuis een groot, niet-oorspronkelijk, samengesteld deur-/raamkozijn onder een opgelichte kap.
De linker zijgevel van het voormalige stalgedeelte bevat een stolpraam met een 6-ruits roedeverdeling. Links daarvan zijn drie halfcirkelvormige stalramen geplaatst.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel bevat alleen in het voormalige stalgedeelte drie halfcirkelvormige, ijzeren stalramen. In het dakvlak is een kantelbaar dakraam geplaatst en twee kleinere dakraampjes.

Achtergevel

De achtergevel bevat in het midden, onder een opgelichte kap, een groot, niet-oorspronkelijk, samengesteld deur-/raamkozijn. Ter weerszijden bevindt zich een halfcirkelvormig ijzeren stalraam.

Dak

Het zadeldak, met een wolfeind aan de voorzijde en een schild aan de achterzijde, is gedekt met riet.
Een gemetselde schoorsteen staat op de nok, een tweede schoorsteen staat in het rechter dakvlak.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

Terug

Kruisstraat 1, boerderij op een kaart getoond.
?>