Lees pagina voor

Kerkplein 6, boerderij

Adres: Kerkplein 6, Nederhemert

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5317 JT Nederhemert
Straat + huisnummer: Kerkplein 6
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie T, nr. 1114

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 10 september 2013

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: ca. 1810/1820
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving: 23 januari 1995
Datum foto’s: 30 januari 1995

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 van perceel Maasdijk Kerkplein 6 in NederhemertKadastrale kaart van Kerkplein 6 in Nederhemert (2015)

Historie en ligging

Deze voormalige hallehuis-boerderij is gelegen op de hoek Kerkplein/Hophoven, met de voorgevel gericht naar de dijk. Het pand werd omstreeks 1810/1820 gebouwd op de plaats van een oudere en bouwvallig geworden voorganger. De boerderij is niet meer als zodanig in gebruik. Nu wordt er uitsluitend gewoond.

Plattegrond en opbouw

Het pand is opgebouwd op een rechthoekig grondplan, waarvan de lange zijde evenwijdig loopt aan het Kerkplein. Het telt één bouwlaag en een zolder.
De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband. Langs voor- en rechter zijgevel loopt een gepleisterde plint. De achter- en linker zijgevel zijn gepleisterd en wit geschilderd.
De achtergevel kent een inwendige hoek met een zogenoemd Betuws overstek.

Foto van voorkant woonhuis aan Kerkplein 6 in Nederhemert

Voorgevel

De voorgevel is asymmetrisch ingedeeld. Rechts uit het midden is een eenvoudige, houten deur geplaatst met een ongedeeld bovenlicht. Ter weerszijden bevindt zich een ongedeeld schuifvenster. Geheel links in het gevelvlak is een overeenkomstig venster geplaatst, maar kleiner van afmeting. De vensters zijn voorzien van luiken. De bovenlichten van de vensters waren oorspronkelijk voorzien van eenvoudig glas-in-lood. Dit is recent verwijderd. Het venster op de verdieping is gewijzigd en vervangen door een breder kozijn met een dubbel, openslaand raam. Deur en vensters zijn geplaatst onder een rollaag. Het metselwerk langs de dakrand vertoont vlechtingen.

Linker zijgevel

De linker zijgevel bevat in het voorhuis rechts een meerruits stolpdeur en links twee gekoppelde, kleine T-vormig ingedeeld vensters, voorzien van een luik. In het achterhuis is een deur geplaatst met een 4-ruits glaspaneel onder een afdak. Rechts van deze deur een 4-ruits venster en vlak onder de dakrand een klein, ongedeeld venster. Links van de deur bevinden zich een klein ongedeeld venster en een 6-ruits stalraam met vrij forse roeden. Geheel links in het gevelvlak is een tweede deur aangebracht, eveneens met een 4-ruits glaspaneel.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel bevat in het voorhuis twee samengestelde vensterkozijnen en, vlak boven het maaiveld, een kelderopening.
In het achterhuis is een 6-ruits stalraam aangebracht met vrij forse roeden.

Achtergevel

De achtergevel bevat een terugliggend gedeelte met een dakoverstek. Het terug liggende gevelvlak heeft links een 6-ruits venster met vrij forse roeden en rechts een houten deur, bestaande uit een onder- en bovendeur. Het hooiluik is gewijzigd in een venster.
De rechter zijgevel van de inwendige hoek bevat een brede, dubbele, houten deur.

Dak

Het wolfdak is gedekt met riet. Op de nok liggen rietvorsten. Een gemetselde schoorsteen staat op de nok. In het rechter dakvlak is, onder een opgelichte kap, een dakkapel aangebracht waarin gekoppeld, drie draairamen.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

Stedenbouwkundige criteria

a. een ensemblewaarde in relatie met de overige monumentale bebouwing aan het Kerkplein en de Hophoven.

Kerkplein 6, boerderij op een kaart getoond.