Lees pagina voor

Maasdijk 26, boerderij

Adres: Maasdijk 26, Nederhemert

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5317 KR Nederhemert-Noord
Straat + huisnummer: Maasdijk 26
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie T, nr. 1054

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 10 september 1996

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: -
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving: 24 januari 1995
Datum foto’s: 30 januari 1995

Bronnen:

Kadastrale kaart van 2015 van perceel Maasdijk 26 in NederhemertKadastrale kaart Maasdijk 26 in Nederhemert (2015)

Historie en ligging

Deze voormalige boerderij is binnendijks aan de voet van (de noordzijde van) de Maasdijk gelegen en is in het begin van de 19de eeuw gebouwd. Op het erf staat nog een stal, opgetrokken in baksteen met een met riet bedekt wolfdak. In het verleden hebben verscheidene wijzigingen plaatsgevonden. Zo hebben de vensters op de begane grond dubbel glas en zijn in de linker zijgevel nieuwe deuren aangebracht op de plaats van de oorspronkelijke.

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouwd op een rechthoekig grondplan en telt één bouwlaag en een zolder. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband. Langs de voor-, achter- en linker zijgevel loopt een gepleisterde plint. De rechter zijgevel is gepleisterd.

Foto van voorkant Maasdijk 26 in Nederhemert

Voorgevel

De voorgevel is asymmetrisch ingedeeld. Links uit het midden is een eenvoudige, houten deur met een 2-ruits bovenlicht geplaatst. Links daarvan bevindt zich één 6-ruits schuifvenster en rechts drie 6-ruits schuifvensters. Alle vensters zijn van voorzien van houten luiken. De verdieping heeft twee ongedeelde stolpramen. Deur en vensters zijn geplaatst onder een rollaag. Het metselwerk langs de dakrand vertoont vlechtingen.

Linker zijgevel

Ongeveer in het midden van het gevelvlak is een deur met een 4-ruits glaspaneel en een ongedeeld bovenlicht geplaatst. Rechts van deze deur bevindt zich een 6-ruits venster. Geheel links is een tweede deur geplaatst in een gekoppeld raam-/deurkozijn onder een rollaag. De deur is voorzien van een 4-ruits glaspaneel. Het venster is een dubbel, ongedeeld venster. Beide deuren staan onder een rieten afdak. Voorts is er een klein, ongedeeld venster. Het achterhuis bevat een grote schuifdeur. Het metselwerk van het gevelvak ter linkerzijde is grotendeels vernieuwd en heeft geen gevelopeningen.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel bevat in het voorhuis, vlak boven het maaiveld, een kelderopening, voorzien van een diefijzer. Daarboven, vlak onder de dakrand, bevindt zich een houten luik. Rechts daarvan is, onder een opgelichte kap, een erker uitgebouwd. Ter rechterzijde bevindt zich een samengesteld vensterkozijn, voorzien van een roedeverdeling.
Het achterhuis bevat links een ongedeeld stolpraam en rechts een halfcirkelvormig stalraam.

Achtergevel

Het metselwerk van de achtergevel is op diverse plaatsen ingeboet. In het midden bevinden zich opgeklampte deeldeuren, met links daarvan een halfcirkelvormig ijzeren stalraam. Boven de deeldeuren is het gevelvlak over de gehele breedte voorzien van een verticaal houten beschot.

Dak

Het pand heeft een zadeldak met aan de voorzijde een schild. Dit dak is met riet gedekt en op de nok liggen rode nokpannen. Op de nok staat een gemetselde schoorsteen.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik;
b. ensemblewaarde in relatie tot de bijbehorende stal.

Stedenbouwkundige criteria

a. onderdeel van een historisch gegroeid dijklint en daarin een beeldbepalende rol spelend.

Maasdijk 26, boerderij op een kaart getoond.