Maasdijk 30, woonhuis

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5308 JD  Aalst
Straat + huisnummer: Maasdijk 30
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Brakel, sectie L, nr. 280

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 4 mei 1993

Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: ca. 1800
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/ir. D.B.M. Hermans/drs. M.M. Laverman
Datum beschrijving: 29 januari 1992
Datum foto’s: eind 1991

Kadastrale kaart van 2015 met in blauw ingetekend het kadastrale perceel aan de Maasdijk 30 in AalstKadastrale kaart van Maasdijk 30 in Aalst (2015)

Historie en ligging

Dit boerderijtje is gelegen aan de teen van de Maasdijk met de nok evenwijdig aan de dijk. Het pand ligt in het verlengde van enkele andere huisjes die eveneens met de nok evenwijdig aan de dijk geplaatst zijn. 

Plattegrond en opbouw

Het boerderijtje is gebouwd op een rechthoekig grondvlak en bestaat uit één bouwlaag met zolder. Het achterhuis heeft gepleisterde gevels. Het voorhuis is opgetrokken in rode baksteen en gemetseld in kruisverband. Rondom het voorhuis loopt een pleisterwerken plint. De voorgevel wordt afgesloten door vlechtingen langs de dakrand.


Foto van woonhuis aan de Maasdijk 30 in Aalst

Voorgevel

De voorgevel heeft links een 16-ruits schuifraam met luiken met de indeling 4x(2+2), en rechts een 9-ruits schuifraam 3x(1+2) met luiken. Centraal is de deur geplaatst met laag bovenlicht. Vensters en deur hebben rollagen als boven- en onderdorpels. Op de verdieping boven de deur zit een klein 4-ruits zolderlichtje met luik.

Linker zijgevel

De linker zijgevel is blind. Voor- en achterhuis zijn gepleisterd.

Rechter zijgevel

Het rechter deel van de rechter zijgevel heeft een aanbouw onder een lessenaarsdak. Links in de gevel zit een nieuwe deur met smal bovenlicht. Uiterst links in de gevel zit een klein 4-ruits kelderraam met luik. In het dakvlak zijn twee nieuwe dakkapellen aangebracht met 9-ruits ramen.

Achtergevel

De achtergevel heeft rechts een groot, 16-ruits schuifraam met de indeling 4x(2+2) met luiken. Links in de gevel zit een 9-ruits schuifraam. Op de verdieping direct onder de dakrand zit een 4-ruits zolderlichtje met luik.

Dak

Het pand heeft een wolfkap met de noklijn evenwijdig aan de dijk. Het dak is gedekt met riet en de nok wordt afgesloten met rietvorsten.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria:
a. de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.

Cultuurhistorische criteria:
a. de historische waarde van de dijkwoning uit het begin van de vorige eeuw.

Terug

?>