Lees pagina voor

Maasdijk 67, pastorie

Adres: Maasdijk 67, Aalst

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5308 JB  Aalst
Straat + huisnummer: Maasdijk 67
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Brakel, sectie L, nr. 342

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing:  4 mei 1993

Oorspronkelijke functie: pastorie
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: 1854
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/ir. D.B.M. Hermans/drs. M.M. Laverman
Datum beschrijving: 29 januari 1992
Datum foto’s: eind 1991

Kadastrale kaart van 2015 met in blauw ingetekend het kadastrale perceel aan de Maasdijk 67 in AalstKadastrale kaart van Maasdijk 67 in Aalst (2015)

Historie en ligging

Dit grote pand ligt op dijkhoogte aan de Maasdijk. In de voorgevel is een gedenksteen gemetseld, waarop vermeld staat: “de eerste steen gelegd op den 15 april 1854 door den kerkvoogden G. van Os, G.H. Maasakkers en J.C. Klop”.
Rechts van het pand ligt een bijgebouwtje. Dit gebouwtje is door middel van een tussenbouw met plat dak bij het pand getrokken, en heeft vroeger zeer uiteenlopende functies vervuld, van koetshuis, consistorie tot winkel- en bedrijfspandje.

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouwd op een rechthoekige plattegrond met aan de rechterzijde een aanbouw. Het pand bestaat uit twee bouwlagen en een zolderverdieping. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen en gemetseld in kruisverband. De achtergevel is geheel gedekt met rechthoekige houten leien. Rondom het pand loopt ter hoogte van de onderdorpels van de vensters op de begane grond een waterlijst en halverwege het pand een cordonlijst. De lijsten zijn uitgemetseld in baksteen en voorzien van hardstenen hoeken. De gevels worden afgesloten met een als kroonlijst uitgevoerde houten bakgoot op klossen.


Foto van voormalige pastorie (nu woonhuis) aan de Maasdijk 67 in Aalst

Voorgevel

De voorgevel is symmetrisch opgebouwd, met vijf vensterassen. Centraal liggen in een portiek de paneeldeuren met gedeeld glas-in-lood bovenlicht. Op de verdieping zitten, ook in een portiek, dubbele balkondeuren. Deze deuren zijn vernieuwd, zo ook de ijzeren balkonbalustrade. Links en rechts van de deur zitten twee vensterassen met op de begane grond 6-ruits schuifvensters met glas-in-lood bovenlichten en op de verdieping 4-ruits schuifvensters. Vensters en deuren worden ontlast door anderhalf steens strekken. De vensters hebben houten onderdorpels. Alle vensters hebben aan de binnenzijde dubbele voorzetramen.

Linker zijgevel

De linker zijgevel heeft op de begane grond links en rechts een 6-ruits schuifvenster, op de verdieping drie 4-ruits schuifvensters. De vensters worden ontlast door anderhalf steens strekken en hebben houten onderdorpels. Alle vensters hebben aan de binnenzijde dubbele voorzetramen.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel heeft op de begane grond een verbinding naar het bijgebouwtje; op de verdieping is de gevel blind.

Achtergevel

De achtergevel laat het oorspronkelijke metselwerk niet meer zien; de gevel is geheel gedekt met houten leien van Amerikaans hardhout. De vensters op de verdieping zijn nog de oorspronkelijke drie 4-ruits schuifvensters. Op de begane grond zijn de vensters vergroot. Centraal in de gevel zit de vernieuwde loopdeur met gedeeld bovenlicht. Alle vensters hebben aan de binnenzijde dubbele voorzetramen. Rechts voor de gevel is een verhoogd houten terras gemaakt; naar de loopdeur leidt een houten trap. Links onder in de gevel is een kelderraam.

Dak

Het pand heeft een afgeknot schilddak met de noklijn evenwijdig aan de straat. Het dak heeft een nieuwe bedekking gekregen van metalen stroken namaakpannen. De oorspronkelijke (bakstenen) rookkanalen zijn verwijderd. In het voor- en in het linker dakvlak is een dakraam aangebracht.

Interieur

In het interieur is nog een rijk uitgevoerd plafond aanwezig, waarin invloeden van de verschillende Lodewijk-stijlen zijn opgenomen.
In de keuken is nog een grote schouwopening aanwezig.

Erfafscheiding

Voor het pand is links een muurtje gemetseld, en recht voor het pand is een ijzeren hekwerk aangebracht.

Bijgebouwen

Rechts naast het huis bevindt zich een, door een plat afgedekt tussenlid verbonden, voormalig koetshuis. De oorspronkelijke toegang aan de voorzijde is dichtgemetseld en bevat thans een deur.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria:
a.  de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik, alsmede het hek en de muur direct aan de dijk;
b.  enkele gaaf bewaard gebleven elementen in het interieur.

Stedenbouwkundige criteria:
a. de situering aan de dijk.

Cultuurhistorische criteria:
a. de oorspronkelijke functie van het pand als pastorie

Maasdijk 67, pastorie op een kaart getoond.