Lees pagina voor

Waalbandijk 19, winkel-woonhuis

Adres: Waalbandijk 19, Nieuwaal

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5313 AJ Nieuwaal
Straat + huisnummer: Waalbandijk 19
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie R, nr. 32

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 30 juli 1996

Oorspronkelijke functie: winkel-woonhuis
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: 1939
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving: 18 juli 1995
Datum foto’s: 25 juli 1995

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 van perceel Waalbandijk 19 in Nieuwaal

Kadastrale kaart Waalbandijk 19 in Nieuwaal (2015)

Historie en ligging

Dit woonhuis is op dijkniveau gelegen aan de zuidzijde (binnendijks) van de Waalbandijk op de hoek met de Kerkstraat. Het pand werd gebouwd in 1939 als woonwinkelhuis. De winkelgevel is gericht naar de dijk, de woonhuisgevel naar de Kerkstraat. Qua indeling en detaillering zijn beide gevels gelijkwaardig behandeld, waardoor het pand de indruk geeft twee verschillende hoofdgevels te bezitten. De winkelfunctie is verdwenen. Nu wordt er gewoond en is er een installatiebedrijf gevestigd.

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouwd op een vierkant grondplan en telt twee bouwlagen en een zolder. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Het metselwerk is uitgevoerd in kettingverband. Rondom loopt een trasraam in een afwijkende kleur baksteen.

Foto van woning aan de Waalbandijk 19 in Nieuwaal

Voorgevel

De voorgevel is gericht naar de Waalbandijk en is symmetrisch ingedeeld. In het midden is de oorspronkelijke winkeldeur met een ongedeeld glaspaneel en 2-ruits bovenlicht geplaatst. Ter weerszijden bevindt zich een ongedeeld etalageraam met verticaal gedeeld bovenlicht. Deur en vensters zijn geplaatst onder een strek. De verdieping bevat in het midden, boven de deur, een stolpraam met een horizontale 2-ruits verdeling. Ter weerszijden bevindt zich een tweelicht met eveneens horizontaal gedeelde 2-ruits stolpramen. Deze vensters hebben een bakstenen lekdorpel en zijn geplaatst onder een rollaag.

Linker zijgevel

De linker zijgevel bevat op de begane grond rechts een ongedeeld venster met bovenlicht en links een stolpraam met bovenlicht. Beide vensters zijn geplaatst onder een strek. Op de verdieping bevindt zich rechts een horizontaal gedeeld 2-ruits draairaam en links een stolpraam met een horizontale 2-ruits verdeling. Deze vensters zijn geplaatst onder een rollaag.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel is symmetrisch ingedeeld en drie vensterassen breed. Op de begane grond is in het midden een blank gelakte, geprofileerde deur met boven- en zijlichten, geplaatst onder een houten luifel. Links daarvan bevindt zich een ongedeeld etalageraam met verticaal gedeelde bovenlichten, overeenkomstig de voorgevel. Rechts van de deur bevindt zich een stolpraam met bovenlichten. De vensters hebben een bakstenen lekdorpel en zijn geplaatst onder een strek. De verdieping bevat drie stolpramen met een horizontale 2-ruits verdeling, onder een rollaag.

Achtergevel

De achtergevel bevat op de begane grond een samengesteld deur-/raamkozijn bestaande uit een deur met een 4-ruits glaspaneel en 2-ruits bovenlicht, en links, gekoppeld, een 4-ruits venster met 2-ruits bovenlicht. Links daarvan zijn twee kleine vensters, gekoppeld, boven elkaar geplaatst. Rechts van de deur bevindt zich een ongedeeld venster met bovenlicht. Deur en vensters zijn geplaatst onder een strek. De verdieping bevat in het midden, boven het samengestelde kozijn, een stolpraam met een horizontale 2-ruits verdeling. Ter weerszijden bevindt zich een 2-ruits draairaam en ter linkerzijde een klein, smal en hoog venster voorzien van glas-in-lood. De vensters zijn geplaatst onder een rollaag.

Dak

Het pand is voorzien van een tentdak dat is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Het dak heeft rondom een forse overstek. Een gemetselde schoorsteen staat op de nok. In het voordakvlak is een kleine dakkapel geplaatst. De dakkapel is vlak gedekt met een forse houten overstek.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik;
b. als winkel/woonhuis van belang als voorbeeld van een typologische ontwikkeling.

Stedenbouwkundige criteria

a. onderdeel van een historisch gegroeid dijklint en daarin een beeldbepalende rol spelend door de markante ligging op dijkniveau, op de hoek van de Waalbandijk en de Kerkstraat.

Waalbandijk 19, winkel-woonhuis op een kaart getoond.