Maasdijk 81, boerderij

Adres: Maasdijk 81, Aalst

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5308 JB Aalst
Straat + huisnummer: Maasdijk 81
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Brakel, sectie L, nr. 59

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 4 mei 1993

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie: boerderij

Bouwjaar: ca. 1880
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/ir. D.B.M. Hermans/drs. M.M. Laverman
Datum beschrijving: 29 januari 1992
Datum foto’s: eind 1991

Kadastrale kaart van 2015 met in blauw ingetekend het kadastrale perceel aan de Maasdijk 81 in AalstKadastrale kaart van Maasdijk 81 in Aalst (2015)

​Historie en ligging:

Deze voormalige hallehuisboerderij is gelegen aan de Maasdijk met de linker zijgevel direct aan de dijk.

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouwd op een rechthoekig grondvlak met aan de achterzijde een overstek dat deels is dichtgebouwd tot open schuur. De gevels zijn opgetrokken in bruine baksteen en deels gepleisterd. Het baksteen is gemetseld in kruisverband. Rondom het pand loopt een pleisterwerken plint. Het voorhuis telt anderhalve bouwlaag.


Foto van boerderij Maasdijk 81 in Aalst (aan de voorkant)

Voorgevel

De voorgevel is asymmetrisch van indeling. Tussen twee T-vensters met 3-ruits bovenlichten, waarvoor de vensteropeningen enigszins zijn uitgehakt, ligt een deur met enkelruits bovenlicht. Rechts in de gevel staat een nieuw enkelruits raam. Op de verdieping zitten twee dubbele zolderramen. Langs de dakrand zijn in de gevel vlechtingen gemetseld.

Linker zijgevel

De linker zijgevel is gepleisterd. Ter hoogte van het voorhuis zit er een klein vierkant venster in de gevel, Ter hoogte van het achterhuis zitten er twee halfronde 3-ruits stalramen en één halfrond 5-ruits stalraam in de gevel.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel heeft ter hoogte van het voorhuis diverse vensters, en ter hoogte van het achterhuis een staand 7-ruits stalraam, twee 4-ruits stalramen en een deel potdekselwerk.

Achtergevel

De achtergevel wordt gevormd door een nieuw opgemetselde bakstenen muur, waarin links en rechts een loopdeur en centraal dubbele deeldeuren onder een latei. Het overstek is aan de linkerzijde doorgetrokken tot op een potdekselwerken lage wand, zodoende een driezijdige schuur vormend.

Dak

Het pand heeft een wolfdak met aan de achterzijde een deels verlengde overstek. De kap is gedekt met riet. Op de nok liggen nokvorsten. De noklijn loopt evenwijdig aan de dijk. Ter hoogte van het voorhuis staat een schoorsteen op de nok.
In het linker dakvlak van het voorhuis stat een kleine dakkapel.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria:
a. de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm.

Stedenbouwkundige criteria:
a. de situering in samenhang met Maasdijk 77-79.

Terug

Maasdijk 81, boerderij op een kaart getoond.
?>