Lees pagina voor

Boschstraat 40-40a, winkel met bovenwoning

Adres: Boschstraat 40-40a, Zaltbommel

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5301 AE Zaltbommel
Straat + huisnummer: Boschstraat 40-40a
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Zaltbommel, sectie A, nr. 3630

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 8 juli 1977

Oorspronkelijke functie: winkel met bovenwoning
Huidige functie: winkel met bovenwoning

Bouwjaar: ca. 1800
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: -
Datum beschrijving: -
Datum foto’s: -

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 van ingetekende perceel aan  Boschstraat 40-40a in Zaltbommel

Kadastrale kaart Boschstraat 40-40a in Zaltbommel (2015)

Historie en ligging

Dit pand, een winkel met bovenwoning, is gelegen in het middendeel van de karakteristieke aaneengesloten westelijke gevelwand van de Boschstraat. De belendende bebouwing is eveneens vrij gaaf gebleven en vormt samen met dit pand een markant ensemble. De panden in dit deel van de gevelwand hebben veelal lijstgevels van overeenkomstige hoogte op diepe smalle kavels en zijn merendeels voorzien van (schild-)daken met de nokrichting haaks op de voorgevel. Het pand staat geheel ingebouwd.

Plattegrond en opbouw

Het pand bezit een diepe rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen.

Foto van Boschstraat 40-40a in Zaltbommel

Voorgevel

De voorgevel is symmetrisch ingedeeld en drie vensterassen breed. De eerste bouwlaag bezit een verzorgde historische winkelpui, die elementen uit twee verschillende perioden/bouwfasen lijkt te bevatten. De wat oudere delen, daterend uit ca. 1890, zijn de hardstenen hoekpilasters met gebosseerde spiegelvelden, eenvoudige lijstkapiteeltjes en afzaatjes én de hardstenen plint met gebosseerde spiegelvelden met ingewerkte hoeken. Ook de puibalk, bestaande uit een smalle architraaf, een vlak fries en een hardstenen geprofileerde kroonlijst, behoort tot die fase. Omstreeks 1905-1910 zijn binnen deze omlijsting de portiek en de vensters gemoderniseerd in art nouveau-stijl. De ondiepe en van een geprofileerd kozijn voorziene portiek bevat de entreepartij die bestaat uit een kozijn met duivenjager en een dubbele deur. De dubbele deur heeft gedecoreerde panelen in de plint en ramen met een geprofileerd kalf. Boven de dubbele deuren is een bovenlicht dat met een grijs paneel is dichtgezet. De schuine zijden in de portiek bezitten 3-ruits ramen met enkelruits bovendelen. De portiek zelf wordt aan weerszijden geflankeerd door een breed venster met enkelruits schuifraam en afgeschuinde weldorpel. De bovenlichten zijn aan de bovenzijde getoogd en bezitten gesneden en geschilderde rankmotieven in art nouveau-stijl. De portiek sluit aan de bovenzijde af met een overeenkomstig gedecoreerd en aan de onderzijde getoogd paneel.
De tweede bouwlaag is van baksteen in kruisverband en wit geschilderd. De drie vensters hebben anderhalf steens strekken met licht getoogde onderzijde, hardstenen lekdorpels met neutjes, kozijnen met duivenjager en licht getoogde bovenzijde en 9-ruits schuiframen.
De gevel sluit aan de bovenzijde af met een eenvoudig geprofileerde architraaflijst, een smal fries en een geprofileerde houten bakgoot met ojiefvormig boeiboord.

Linker zijgevel

De linker zijgevel gaat geheel schuil achter de belendende bebouwing.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel gaat geheel schuil achter de belendende bebouwing.

Dak

Het pand heeft een schilddak met de nokrichting haaks op de voorgevel. Het voorschild bezit gesmoorde Hollandse pannen; de zijschilden rode Hollandse pannen.

Constructie

De constructieve elementen van het pand, zoals muren, dak en vloeren, vormen duidelijk één eenheid.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik;
b. de eenheid van de constructieve elementen van het pand, zoals muren, dak en vloeren.

Stedenbouwkundige criteria

a. de situering in een karakteristieke aaneengesloten gevelwand;
b. ensemblewaarde in relatie tot de eveneens vrij gaaf bewaard gebleven belendende bebouwing.

Cultuurhistorische criteria

a. onderdeel van een gevelwand die een zeer geschakeerd beeld vertoont van oude en nieuwe panden van wisselende architectonische kwaliteit.

Boschstraat 40-40a, winkel met bovenwoning op een kaart getoond.