Lees pagina voor

Boschstraat 53, woonhuis

Adres: Boschstraat 53, Zaltbommel

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5301 AB Zaltbommel
Straat + huisnummer: Boschstraat 53
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Zaltbommel, sectie A, nr. 3952

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 10 januari 2006

Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: woonhuis en winkel

Bouwjaar: voorgevel tweede helft 19de eeuw
Architect: -
Bouwstijl: voorgevel neoclassicistisch

Beschrijver: M. Witteveen/geactualiseerd door M. van Dintel
Datum beschrijving: 1997/actualisatie december 2004
Datum foto’s: november 2004

Bronnen: Bouwdossiers Streekarchief Bommelerwaard (SAB)

Kadastrale kaart van 2015 van ingetekende perceel aan  Boschstraat 53 in Zaltbommel

Kadastrale kaart van Boschstraat 53 in Zaltbommel (2015)

Historie en ligging

Het pand ligt in de gesloten oostelijke gevelwand van de Boschstraat op de noordelijke hoek met de Ruiterstraat. Het heeft samen met het belendende pand Boschstraat 51 één neoclassicistische voorgevel die in de tweede helft van de 19de eeuw is aangebracht. De gevelindeling van de begane grond is sinds die tijd verschillende keren veranderd.

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouwd op rechthoekige plattegrond en is drie vensters breed. Het is twee bouwlagen hoog onder een schilddak, dat wordt gedeeld met het belendende pand Boschstraat 51. De nokrichting is evenwijdig aan de voorgevel. Het pand heeft een gepleisterde lijstgevel die wordt afgesloten door een klassiek hoofdgestel. Het pand heeft een lage, grijs gepleisterde plint. De deuren hebben hardstenen neuten en onderdorpels. De vensters en de ingang op de begane grond van de voorgevel zijn licht getoogd; de vensters op de eerste verdieping hebben aan de bovenzijde afgeronde hoeken, evenals het kozijnwerk. Alle vensters en de ingang in de rechterzijgevel hebben rechte hoeken. De lekdorpels van de vensters zijn geprofileerd en van natuursteen. De kroonlijst en de kozijnen zijn beige geschilderd; de raampartijen en de deuren zijn in donkergroen uitgevoerd.

Foto van Boschstraat 53 in Zaltbommel

Voorgevel

De witte voorgevel is symmetrisch van opbouw. Van de zeven traveeën behoren de rechter drie toe aan Boschstraat 53. Op de begane grond bevindt zich uiterst rechts een ingang met een moderne winkeldeur. Het kalf boven de deur is eenvoudig geprofileerd. Daarboven is een bovenlicht aangebracht. Links van de ingang bevinden zich twee vensters met 8-ruits schuiframen.
Loodrecht boven de ingang en de twee naastliggende vensters, bevinden zich drie vensters met 6-ruits schuiframen.
De gevel wordt aan de bovenzijde afgesloten met een klassiek hoofdgestel dat in de hoeken van het risaliet verkropt. Het hoofdgestel bestaat uit een geprofileerde architraaf, een glad fries en een houten geprofileerde kroonlijst.

Linker zijgevel

Het is niet bekend of een eventuele middeleeuwse buitenmuur van de linker zijgevel van het pand Boschstraat 53 als binnenmuur achter de verlengde voorgevel (samen met Boschstraat 51) bewaard is gebleven.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel ligt aan de noordzijde van de Ruiterstraat en is wat betreft gevelindeling verschillende keren veranderd. De wand is volledig gepleisterd en vaag is nog een blokverband te herkennen. Ook zijn nog enkele schieters zichtbaar. De plint is gelijk aan die van de voorgevel. De vensteropeningen van een eerdere gevelindeling zijn dichtgezet.

De linkerhelft van de gevel is blind. Aan de rechterzijde is uiterst rechts op de begane grond een ingang gemaakt. Hierin is een eenvoudige houten deur geplaatst. Daarboven zit een ongeprofileerd kalf en een bovenlicht. De neuten en de onderdorpel zijn van natuursteen. Links van de ingang bevinden zich twee vensters met 6-ruits schuiframen. Loodrecht boven de ingang en vensters zijn drie vensters met T-schuiframen geplaatst. De rechter zijgevel wordt afgesloten met een eenvoudige houten bakgoot.

Achtergevel

De achtergevel grenst aan het pand Ruiterstraat 1.

Dak

Het pand heeft een schilddak dat wordt afgedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen.

Bijgebouwen, stoep en tuin

Het pand heeft geen eigen stoep.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de neoclassicistische lijst gevel;
b. de markante hoofdvorm.

Stedenbouwkundige criteria

a. de dominantie van het dubbele pand Boschstraat 51-53 als hoekpand.

Boschstraat 53, woonhuis op een kaart getoond.