Maasdijk 95-97, woonhuis met bakkerij

Adres: Maasdijk 95-97, Aalst

Gemeente: Zaltbommel

Postcode + plaats: 5308 JC Aalst
Straat + huisnummer: Maasdijk 95-97
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Brakel, sectie L, nr. 50

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 4 mei 1993

Oorspronkelijke functie: woonhuis met bakkerij
Huidige functie: dubbel woonhuis

Bouwjaar: 1911 na brand
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/ir. D.B.M. Hermans/drs. M.M. Laverman
Datum beschrijving: 28 januari 1992
Datum foto’s: eind 1991       

Kadastrale kaart van 2015 met in blauw ingetekend het kadastrale perceel aan de Maasdijk 95-97 in Aalst

Kadastrale kaart van Maasdijk 95-97 in Aalst (2015)

Historie en ligging

Het pand ligt aan de Maasdijk en is opgebouwd na de brand van 1911. Het huidige pand heeft twee huisnummers: nr. 97 was de oorspronkelijke voorzijde en het woonhuis, nr. 95 was de voormalige bakkerij. De oorspronkelijke voorgevel is enigszins rijker uitgevoerd dan de achtergevel.

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouwd op een rechthoekig grondvlak. Het telt één bouwlaag met kelder en zolder. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband. Rondom de gevels loopt een pleisterwerken plint. De voormalige achtergevel en linker zijgevel zijn geheel gepleisterd.


Foto van voorkant woonhuis aan de Maasdijk 95-97 te Aalst

Voorgevel

De voorgevel, huisnummer 95, heeft een asymmetrische indeling van de begane grond; het woonhuis lijkt iets naar rechts verschoven ten opzichte van het midden. Op de begane grond zitten in de gevel een 6-ruits schuifvenster, een deur met bovenlicht, en weer een 6-ruits schuifvenster. De vensters hebben luiken. Deur en ramen worden ontlast door anderhalf streks segmentbogen. De boogvelden zijn gevuld met tegelwerk en baksteen. Op de verdieping zitten twee 4-ruits schuifvensters onder segmentbogen met eveneens een boogveldvulling van baksteen-tegelwerk. In de plint onder in de gevel zit links een enkelruits keldervenster met luik. Voor de deur ligt een gepleisterde trap met twee treden.

Linker zijgevel

De linker zijgevel, van de dijk af gezien de achtergevel, is gepleisterd in blokverband. De gevel heeft in het rechter deel een deur met bovenlicht en een 6-ruits schuifvenster met luik. Naar de deur leidt een hoge trap. In het linker deel van het pand zit een enkelruits raam, een aangebouwd houten klompenhok op stenen, gepleisterde sokkel, met links hiervan een smal venster met luik en onder in de gevel een kelderraam met luik.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel ligt aan de dijk en bevat de entree tot Maasdijk 97. De gevel is asymmetrisch van indeling, met links in de gevel een 6-ruits schuifvenster met luiken, ongeveer halverwege de gevel een deur met bovenlicht en 6-ruits schuifvenster met luiken, en rechts in de gevel een derde 6-ruits schuifvenster met luiken. Onder de dakrand met zinken bakgoot zijn bakstenen klossen uitgemetseld.

Achtergevel

De voormalige achtergevel is in blokverband gepleisterd. Ook hier is de begane grond asymmetrisch in de gevel geplaatst. De oorspronkelijke loopdeur die hier links van het midden in de gevel zat, is weggehaald. De opening is verkleind tot 6-ruits venster. De gevel heeft nu drie 6-ruits schuifvensters met luiken, en op de verdieping twee 4-ruits schuifvensters.

Dak

Het pand heeft een zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de dijk. Het dak is gedekt met zeer zorgvuldig, met diagonale en verticale inkervingen, gedecoreerde gesmoorde Muldenpannen. Het dak heeft aan de einden windveren en gesneden makelaars.
In het linker dakvlak is op het rechter deel een nieuwe, brede dakkapel aangebracht. Rechts in het dakvlak zit een dubbele, brede dakkapel met draairamen. Op de scheiding van de gevels loopt een uitgemetseld rookkanaal.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria:
a. de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.

Stedenbouwkundige criteria:
a. de situering tegenover de oprit naar de dijk en in samenhang met pand Maasdijk 118.

Terug

Maasdijk 95-97, woonhuis met bakkerij op een kaart getoond.
?>