Lees pagina voor

Boschstraat 89-91, horeca- of winkelbestemming

Adres: Boschstraat 89-91, Zaltbommel

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5301 AC Zaltbommel
Straat + huisnummer: Boschstraat 89-91
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Zaltbommel, sectie A, nr. 2951

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 12 mei 1992

Oorspronkelijke functie: horeca- of winkelbestemming
Huidige functie: horeca

Bouwjaar: laatste kwart van de 19de eeuw
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: -
Datum beschrijving: -
Datum foto’s: -

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 van ingetekende perceel aan Boschstraat 89-91 in Zaltbommel

Kadastrale kaart van Boschstraat 89-91 in Zaltbommel (2015)

Historie en ligging

Dit hoekpand is gelegen op de noordoostelijke hoek van de Boschstraat en de Nieuwstraat en bezit op de hoek een afgeschuinde zijde. Het pand dateert uit het laatste kwart van de 19de eeuw.
Waarschijnlijk had het pand van aanvang af een horeca- of winkelbestemming. De belendende bebouwing aan de Boschstraat en de Nieuwstraat bestaat uit lage (bedrijfs-)gebouwtjes, die de monumentale werking van het grote hoekpand vergroten.

Plattegrond en opbouw

Het pand heeft een rechthoekige plattegrond met afgeschuinde en licht risalerende hoek, twee bouwlagen en een omlopend schilddak. Het pand is opgetrokken in machinale baksteen in kruisverband. De aan de straat gelegen gevels hebben een lage gepleisterde plint, een geprofileerde gepleisterde cordonlijst en sluiten aan de bovenzijde af met een fraai hoofdgestel, bestaande uit een lichtgeprofileerde architraaf, een glad fries en een geprofileerde houten kroonlijst met tandlijst aan de onderzijde. Het hoofdgestel is bij de afgeschuinde gevelhoek omgezet.

Voorgevel

De voorgevel aan Boschstraat heeft in de eerste bouwlaag drie vensterassen en links een ingang met aan de onderzijde getoogde strek, ongeprofileerd getoogd kozijn, hardstenen onderdorpel en neuten en een rijk uitgevoerde paneeldeur. Boven het geprofileerde kalf bevindt zich een enkelruits getoogd bovenlicht met eenvoudig glas-in-lood. Rechts hiervan bevinden zich twee vensters met strekken met getoogde onderzijde, hardstenen lekdorpels, getoogde ongeprofileerde kozijnen en enkelruits schuiframen met getoogde bovenzijde.
De tweede bouwlaag bezit vier vensters van het zelfde type met 4-ruits schuiframen met enkelruits bovenlichten, waarin eenvoudig glas-in-lood. De afgeschuinde hoek rechts risaleert licht en bezit in de eerste bouwlaag een brede ingang met zeer lage, aan de onderzijde getoogde strek, hardstenen onderdorpel en neuten, ongeprofileerd getoogd kozijn en dubbele enkelruits deur met panelen in de plint. Boven het geprofileerde kalf bevindt zich een enkelruits bovenlicht.
De tweede bouwlaag bezit thans een venster met een aan de onderzijde getoogde strek, ongeprofileerd kozijn, 4-ruits stolpraam en enkelruits getoogd bovenlicht. Oorspronkelijk bevond zich hier waarschijnlijk een balkondeur met balkonnetje, getuige de sporen in het vernieuwde metselwerk onder het venster en boven de ingang van de eerste bouwlaag.

Linker zijgevel

Deze gevel is, voor zover zichtbaar, gepleisterd.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel aan de Nieuwstraat bezit vier traveeën en in de eerste bouwlaag links een breed gekoppeld venster met dubbele aan de onderzijde getoogde strek, ongeprofileerd kozijn met middenstijl en twee enkelruits schuiframen. Rechts bevinden zich twee enkelvoudige vensters van hetzelfde type. De tweede bouwlaag bezit vier vensters van hetzelfde type als de vensters van de tweede bouwlaag van de voorgevel. De bovenlichten bezitten echter geen glas-in-lood.

Achtergevel

De achtergevel is gedeeltelijk gepleisterd. Hier zijn sporen zichtbaar van een zadeldak van een vroeger buurpand.

Dak

Het pand heeft een omlopend schilddak. Het is gedekt met rode Tuiles du Nord-pannen.

Extra opmerking

Het pand lijkt in zijn geheel een nieuwe invulling uit het laatste kwart van de 19de eeuw, op de plaats van een tweetal(?) smallere panden. Er hebben slechts weinig wijzigingen plaats gevonden. Wel werd aan de afgeschuinde zijde een (waarschijnlijk) balkonnetje verwijderd en is de balkondeur vervangen door een venster. Dit verklaart tevens de merkwaardige lage strek boven de hoofdingang. De dakdekking (rode Tuiles du Nord-pannen) lijkt niet origineel, maar is geenszins storend.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik;
b. de zeer verzorgd uitgevoerde detaillering, met gave vensters, deuren en kroonlijst.
c. het opvallende gekoppelde venster in de gevel aan de Nieuwstraat.

Stedenbouwkundige criteria

a. de opvallende situering op de hoek van de Boschstraat en de Nieuwstraat.

Boschstraat 89-91, horeca- of winkelbestemming  op een kaart getoond.