Maasdijk 118, boerderij

Adres: Maasdijk 118, Aalst

Gemeente: Zaltbommel

Postcode + plaats: 5308 JE Aalst
Straat + huisnummer: Maasdijk 118
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Brakel, sectie L, nr. 983

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing:  4 mei 1993

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: 1911 na brand
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/ir. D.B.M. Hermans/drs. M.M. Laverman
Datum beschrijving: 28 januari 1992
Datum foto’s: eind 1991

Kadastrale kaart van 2015 met in blauw ingetekend het kadastrale perceel aan de Maasdijk 118 in AalstKadastrale kaart van Maasdijk 118 in Aalst (2015)

Historie en ligging

Dit pand is gelegen op de hoek van de oprit van de Dorpsstraat naar de Maasdijk en de Maasdijk zelf. Het heeft een vrije ligging in de teen van de dijk. Voor de voorgevel van het pand staan twee leilinden. Dit pand is in 1911, na de brand aan de Maasdijk, weer opgebouwd.

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouwd op een rechthoekig grondvlak en bestaat uit één bouwlaag met een tweede bouwlaag en een zolder, onder de kap. De voor- en achtergevel zijn in rode baksteen opgetrokken en gemetseld in kruisverband. Ze hebben een gepleisterde plint. De zijgevels zijn gepleisterd, waarvan alleen de linker zijgevel van het voorhuis in blokverband.
Aan de voorgevel loopt langs de dakrand een gesneden windveer met in de top een gesneden makelaar.


Foto van boerderij Maasdijk 118 in Aalst

Voorgevel

De voorgevel van het pand is symmetrisch ingedeeld met op de begane grond twee 6-ruits schuifvensters met luiken en, centraal in de gevel, een paneeldeur met gedeeld bovenlicht. Vensters en deur worden ontlast door anderhalf steens strekken. Op de verdieping bevinden zich twee 4-ruits schuifvensters onder enkel steens strekken.

Linker zijgevel

De linker zijgevel ligt aan de dijkzijde, met in het voorhuis twee 6-ruits schuifvensters met luiken. In het achterhuis zitten drie halfronde 5-ruits stalraampjes, waarvan de meest links gelegen een slag groter is dan de andere twee.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel heeft in het voorhuis twee dubbele kelderramen, een loopdeur met bovenlicht en een 6-ruits schuifvenster met luiken. In het achterhuis bevinden zich drie halfronde 5-ruits stalraampjes en één vierkant 5-ruits stalvenster.

Achtergevel

In de achtergevel, die asymmetrisch is ingedeeld, zitten op de begane grond centraal dubbele deel-deuren onder een gepleisterde latei en links en rechts in de gevel een nieuw ingezette loopdeur. Op de verdieping bevindt zich een laadluik, ook onder een gepleisterde latei. In de top van de gevel zit als zolderlicht een 6-ruits stalraam onder een segmentboog van een dubbele rij strekken.

Dak

Het pand heeft een zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de dijk. Het dak is gedekt met gesmoorde Muldenpannen.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria:
a. de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.

Stedenbouwkundige criteria:
a.  de situering in de hoek van de Dorpsstraat en de Maasdijk, en de samenhang met Maasdijk 95-97.

Terug

Maasdijk 118, boerderij op een kaart getoond.
?>