Lees pagina voor

Nieuwstraat 6, woning

Adres: Nieuwstraat 6, Zuilichem

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5305 ED Zuilichem
Straat + huisnummer: Nieuwstraat 6
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Brakel, sectie K, nr. 1350

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 4 mei 1993

Oorspronkelijke functie: woonhuis (onderwijzerswoning)
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: 1933
Architect: J.G. van Willegen te Gameren
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/ir. D.B.M. Hermans-drs. M.M. Laverman
Datum beschrijving: 13 december 1991
Datum foto’s: eind 1991

Bronnen: -

Kadastrale kaart van 2015 van ingetekende perceel aan Nieuwstraat 6 in Zuilichem

Kadastrale kaart van Nieuwstraat 6 in Zuilichem (2015)

Historie en ligging

Het woonhuis is gelegen aan de westzijde van de Nieuwstraat. Het is in 1933 gebouwd naar een ontwerp van J.G. van Willegen uit Gameren.

Plattegrond en opbouw

Het pand is opgetrokken op L-vormige grondslag en telt anderhalve bouwlaag. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kettingverband en dan met name in het Noors verband: een afwisseling van twee strekken en één kop (dit ter onderscheiding van het Engels verband: drie strekken en één kop).
Het linkerdeel van het pand heeft een zadeldak met de nok haaks op de weg; het rechterdeel een haaks daarop staand afgeplat schilddak, waarvan de nok lager ligt. Beide daken zijn gedekt met rode Tuiles du Nord.
De gevels zijn versierd met siermetselwerk, uitgevoerd in een donkere baksteen met een donkere voeg: een plint, speklagen, ontlastingen van gevelopeningen en versieringen in de topgevel. De gevelopeningen worden ontlast door een anderhalf steens rollaag, waarvan de bovenste helft uitkragend is. De vensters bevatten rode lekdorptegels.
Het pand bevat intacte inpandige houten rolluiken.
Vrijwel alle vensters zijn in de jaren negentig van de 20ste eeuw vervangen door dubbelglas met aluminium luchtstrips.

Foto van Nieuwstraat 6 in Zuilichem

Voorgevel

De voorgevel heeft een asymmetrische indeling. Het linker, naar voren springende, deel bevat op de begane grond en op de verdieping een gedeeld venster met enkelruits onder- en bovenraam. De bovenramen zijn bezet met deels meerkleurig glas-in-lood. Onder het venster op de verdieping bevindt zich een oorspronkelijke plantenbak. De topgevel bevat een gedecoreerde windveer.
Het rechter deel van de gevel bevat links, in de binnenhoek, een portiek met de entreepartij, bestaande uit een paneeldeur met daarboven een, door een afdak met geprofileerde lijst gescheiden, bovenlicht bezet met deels meerkleurig glas-in-lood. De entreepartij wordt geaccentueerd door twee uitgemetselde lage muurtjes. Rechts bevat de gevel een gedeeld venster met enkelruits onder- en bovenraam. De bovenramen zijn bezet met deels meerkleurig glas-in-lood.
De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde bakgoot.
Het dakvlak bevat een dakkapel met 4-ruits stolpraam en met geprofileerde wangen. De ruiten zijn ongelijk van grootte. De dakkapel heeft een lessenaardak met rode Tuiles du Nord. Op het platte dak staat een rookkanaal.

Linker zijgevel

De linker zijgevel bevat rechts een vermoedelijk niet-oorspronkelijke driezijdige rechthoekige erker. De erker heeft een gemetselde borstwering en daarboven een houten opbouw. De opbouw bevat enkelruits onder- en bovenramen. De bovenramen zijn bezet met deels meerkleurig glas-in-lood. De linker zijgevel van de erker bevat in het midden een dichtgezette toegang. Het linkerdeel van de gevel bevat een gedeeld venster met in de bovenlichten deels meerkleurig glas-in-lood.

De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde bakgoot. Het dakvlak wordt doorbroken door een rookkanaal en bevat een dakkapel met 4-ruits stolpraam en met geprofileerde wangen. De ruiten zijn ongelijk van grootte. De dakkapel heeft een lessenaardak met rode Tuiles du Nord.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel heeft twee gedeelde vensters met bovenlichten waarin deels meerkleurig glas-in-lood is gezet. In het dakvlak zijn twee dakramen aangebracht. Rechts naast de gevel is, iets terug liggend, de uitbouw met balkon zichtbaar, afgesloten door de opengemetselde borstwering.

Achtergevel

De achtergevel is gemetseld in halfsteens verband en heeft rechts dubbele tuindeuren met een enkelruits bovenlicht. Links in de gevel bevindt zich een uitbouw met een balkon op de verdieping, met opengemetselde borstwering. Op de verdieping bevindt zich centraal in de gevel een staand venster met bovenlicht waarin deels meerkleurig glas-in-lood is gezet; links steekt een later ingezette deur half door de dakvoet heen. De bovenzijde van de deur heeft dezelfde kroonlijst als de gevel. Naast deze uitbouw is een tweede aanbouw geplaatst met lessenaardak.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik.

Stedenbouwkundige criteria

a. de situering langs de Nieuwstraat in samenhang met de omringende panden uit dezelfde bouwtijd.

Nieuwstraat 6, woning op een kaart getoond.