Lees pagina voor

Waaldijk 32, boerderij

Adres: Waaldijk 32, Zuilichem

Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5305 CE Zuilichem
Straat + huisnummer: Waaldijk 32
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Brakel, sectie K, nr. 703

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 4 mei 1993

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: ca. 1900
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/ir. D.B.M. Hermans-drs. M.M. Laverman
Datum beschrijving: 18 december 1991
Datum foto’s: eind 1991

Bronnen: ‘Zuilichem in oude ansichten’, J.H.G.J. van Heeswijk, Zaltbommel 1982/2,3,4

Kadastrale kaart van 2015 van ingetekende perceel aan Waaldijk 32 in Zuilichem

Kadastrale kaart van Waaldijk 32 in Zuilichem (2015)

Historie en ligging

Deze voormalige boerderij is gelegen buitendijks aan de noordwestzijde van de Waaldijk. Het pand is vermoedelijk gebouwd rond 1900, op de plaats van een afgebrande boerderij met nagenoeg dezelfde vorm.

Plattegrond en opbouw

Het pand is opgetrokken op rechthoekige grondslag met een achterhuis en een dwars geplaatst voorhuis. Het pand telt één bouwlaag onder twee haaks op elkaar staande zadeldaken, die zijn gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Het dak van het voorhuis ligt tussen twee eindgevels. Het vloerniveau van het achterhuis ligt lager dan dat van het voorhuis. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband.

Foto van Waaldijk 32 in Zuilichem

Voorgevel

De symmetrisch ingedeelde voorgevel bevat in het midden een entreepartij met niet-oorspronkelijke deur en gedeeld bovenlicht. Links bevindt zich een nieuw stolpvenster met gedeelde ramen en een gedeeld bovenlicht zonder luiken; rechts een 6-ruits schuifvenster met luiken. De gevelopeningen worden ontlast door een segmentboog. De boogvelden zijn gepleisterd en in oorsprong bevatte deze pleisterlaag een rood-wit ingekleurd patroon. Deze versiering is alleen bewaard gebleven bij het rechter venster. Links en centraal zijn kunststof platen met een decoratie aangebracht.
De gevel heeft een gepleisterde plint en ter plaatse van de balken van de verdiepingsvloer geprofileerde schroefankers.
De oorspronkelijke bakgoot (met geprofileerde lijst?) is vervangen door een kunststof mastgoot.

Linker zijgevel

De linker zijgevel van het voorhuis bevat een keldervenster achter tralies en op de begane grond rechts een nieuw gedeeld stolpvenster met gedeeld bovenlicht en links een ingehakt nieuw vast venster met klaplicht, beide met luiken. De verdieping heeft twee 4-ruits draairamen.
Het rechter venster op de begane grond en de twee vensters op de verdieping worden ontlast door een segmentboog. De boogvelden zijn gepleisterd en de pleisterlaag bevat op de verdieping een rood-wit ingekleurd patroon. Ter plaatse van de balken bevinden zich eenvoudige muurankers.
De linker zijgevel van het achterhuis bevat rechts een 6-ruits schuifvenster met luiken, in het midden een deur met 3-ruits bovenlicht en links een 4-ruits vast raam.
Beide gevels hebben een gepleisterde plint. De wijkende tuitgevel is afgezet met een naar beide zijden overstekende halfsteens rollaag.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel van het voorhuis bevat links een 6-ruits schuifvenster met luiken. Rechts is een 2-ruits stolpraam ingehakt. De verdieping heeft twee 4-ruits draairamen. Het linker venster op de begane grond en de twee vensters op de verdieping worden ontlast door een segmentboog. De boogvelden zijn gepleisterd en de pleisterlaag bevat op de begane grond een rood-wit ingekleurd patroon. Ter plaatse van de balken bevinden zich eenvoudige muurankers.
De rechter zijgevel van het achterhuis bevat links een deur en rechts drie halfronde 3-ruits gietijzeren stalvensters.
Beide gevels hebben een gepleisterde plint. De wijkende tuitgevel is afgezet met een naar beide zijden overstekende halfsteens rollaag.

Achtergevel

De achtergevel van het voorhuis bevat vier, vermoedelijk van de vroegere boerderij afkomstige, jaartalankers, die het jaartal 1648 vormen.
De achtergevel van het achterhuis heeft een ondergevel, die bestaat uit een in kruisverband nieuw gemetselde muur waarin twee getoogde 4-ruits metalen stalramen zijn geplaatst en een klein vierkant raampje. De hele bovengevel wordt tot vlak boven de vensters afgedicht met golfplaten.

Interieur

In het interieur bevinden zich onder meer twee houten schoorsteenmantels met houtsnijwerk en rode en gesmoorde plavuizen in de twee kelders.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria

a. de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik.

Stedenbouwkundige criteria

a. de situering boven aan de dijk tegenover de Burgemeester Hobolaan.

Waaldijk 32, boerderij op een kaart getoond.