Door de coronacrisis werken wij nu op afspraak. Maak direct online een afspraak  of bel met 14 0418

Nieuwe podcast over de Stadswallen en 75 jaar vrijheid

Geplaatst op maandag 9 november 2020

75 Jaar geleden werd Zaltbommel bevrijd. Wij lanceren in het kader hiervan een podcast over de Stadswallen. De podcast neemt je mee het verleden en het heden. Het is een verhaal over een bijzondere gebeurtenis van eind april 1945. Het boeiende eigentijds ‘hoorspel’ over hoe 71 gesneuvelde Duitse militairen en één Canadese soldaat hun (voorlopige) rustplaats vonden in het Zaltbommelse stadspark is nu te beluisteren!

De viering van 75 jaar vrijheid viel – zoals zoveel activiteiten – in het water door de coronaperikelen. We namen het waargebeurde verhaal van Gerrit Verkuil (bijna 91 jaar) op in een podcast om dit verhaal voor iedereen bereikbaar te maken. We moeten de contacten met anderen beperken om het coronavirus onder controle te krijgen. Het beluisteren van podcasts bijvoorbeeld tijdens een wandeling kan juist in deze tijd een welkome afleiding zijn.

Wethouder Van Leeuwen: “Wij nodigen iedereen uit om de wandelschoenen aan te trekken en te genieten van de (nog overgebleven) herfstkleuren van het park terwijl u dit bijzondere verhaal van Gerrit Verkuil aangevuld met de boeiende uitleg van Roland Gieles beluistert. Laat u meevoeren door het podcast-verhaal dat 75 jaar vrijheid moet markeren.”

Podcast online te beluisteren

Het meeslepende verhaal van de bekende Bommelerwaarder Gerrit Verkuil (destijds dus 16 jaar) beluistert u via uw telefoon, tablet en computer of laptop. Dat kan via Spotify (zoek op Stadswallen Zaltbommel) en Anchor.

Het verhaal

1945. De Tweede Wereldoorlog was natuurlijk geen pretje. Voor de 16-jarige Gerrit Verkuil en zijn vrienden was met name het laatste half jaar daarvan toch ook wel een spannende tijd. De inwoners van meerdere Bommelerwaardse dorpen waren geëvacueerd, terwijl met name in het westelijk deel van het ‘Eiland tussen de Rivieren’ aan veel evacuees een gastvrij onderdak werd geboden. Een ingrijpende gebeurtenis was onder meer de Slag om Hedel. Tien dagen voor de bevrijding, op 25 april 1945, kwam de Prinses Irene Brigade vanuit Brabant de Maas over. Daarna volgden felle gevechten met de Duitse bezetters. Tal van in en om Hedel gesneuvelde Duitse soldaten werden in Zaltbommel in een ‘massagraf ’ begraven.