Start werkzaamheden nieuwe dorpsentree Zuilichem

Geplaatst op donderdag 6 januari 2022

Gebiedswethouder Gijs van Leeuwen en Gerrit van Maaren van de Dorpsraad plantte de allereerste boom in de groenstrook aan de Kweldijk. Hiermee zijn de werkzaamheden voor het gloednieuwe uiterlijk van de dorpsentree in Zuilichem gestart.

Gloednieuw uiterlijk dorpsentree Zuilichem

De dorpsentree in Zuilichem krijgt een nieuw uiterlijk. Als het project ‘Entree Zuilichem’ dit najaar is afgerond, zal deze locatie een totaal ander aanzicht hebben. Het plan bevat een wandelpad vanaf de brug bij de Rondedans, door het groen van de eilandjes naar de Maaswaalweg. Er komt een extra bruggetje en met name de vijver op de hoek van de Kweldijk/Maaswaalweg wordt de blikvanger. Naast de bankjes komt een vlonder, een picknicktafel en voor de doorstroming een windwatermolen in de vijver. Onderweg kunt u straks wandelen langs een insectenhotel en een faunatoren. Ook het groen bij ’t Boske wordt opgeknapt en er worden langs de weg nieuwe bomen geplant. Voor de jeugd is daar inmiddels een kabelbaan geplaatst. Kortom: een gloednieuw uiterlijk voor de dorpsentree.

Onderdeel gebiedsplan Dorpsraad Zuilichem

Er ging een lange voorbereiding aan vooraf. In het kader van gebiedsgericht werken vroegen wij aan de dorps- en wijkplatforms om gebiedsplannen te schrijven. Dit is vooral een inventarisatie van reële wensen en zaken die in een dorp of wijk spelen. Daarbij is sprake van een samenwerking tussen inwoners, de gemeente en andere organisaties. Het project ‘Entree Zuilichem’ is onderdeel van het gebiedsplan dat de Dorpsraad Zuilichem in 2018 schreef. Bewoners leverden input tijdens bijeenkomsten. De grote wens was ruimte voor een ommetje in het dorp en het opknappen van het groen rondom de Kweldijk en begraafplaats. Dit was een bron van ergernis in het dorp. De dorpsraad werkte dit uit tot een eerste plan en presenteerde dat vervolgens aan omwonenden en andere belangstellenden. In januari 2020 boden zij gebiedswethouder Gijs van Leeuwen het plan aan. De dorpsraad koos ervoor om zelf een actieve rol in het geheel te spelen en wij faciliteren dit.

Definitief ontwerp en start vergunningstraject

Inmiddels ligt er een definitief ontwerp en starten wij het vergunningstraject. Als alles volgens plan verloopt starten de grote werkzaamheden na de zomer en is de vernieuwde dorpsentree van Zuilichem dit najaar klaar. De Dorpsraad verdient grote complimenten. Doordat zij veel voorbereidende werkzaamheden zelf uitvoeren, kan er uitgebreider in detail worden getreden. De financiering is mogelijk gemaakt vanuit het kernenbudget voor gebiedsgericht werken en dankzij de gemeenteraad die extra middelen beschikbaar stelde.

?>