Horecabedrijf starten

Als u een horecabedrijf start vraagt u een exploitatievergunning aan. Schenkt u tegen betaling alcoholische dranken dan is daarnaast ook een drank- en horecavergunning nodig.

Exploitatievergunning

Als u een horecabedrijf start vraagt u een exploitatievergunning aan. In deze vergunning staan regels voor de openbare orde en veiligheid in en rondom uw horecabedrijf. Dit kan zijn een hotel, restaurant, pension, café, cafetaria, snackbar, discotheek, buurthuis of clubhuis, maar ook een terras.

Aanvragen exploitatievergunning

U vraagt een exploitatievergunning aan met het ingevulde en ondertekende formulier exploitatievergunning (PDF, 155.9 kB).
De gemeente beslist binnen acht weken op uw aanvraag.

Drank- en horecavergunning

De drank- en horecavergunning is bedoeld voor slijterijen en horecazaken die tegen betaling alcoholhoudende dranken schenken (bijvoorbeeld cafés, restaurants, of verenigingsgebouwen). De drank- en horecavergunning is gebonden aan het pand en aan jou als persoon. 

U vraagt een drank- en horecavergunning aan als:

  • u 21 jaar of ouder bent
  • u ingeschreven bent bij de Kamer van Koophandel
  • u een verklaring sociale hygiëne heeft, ook eventueel andere leidinggevenden
  • uw horecabedrijf past in het bestemmingsplan
  • uw pand voldoet aan de inrichtingseisen

Wet Bibob

Bibob staat voor 'Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur'. Het doel van de Wet Bibob is te voorkomen dat de overheid criminele activiteiten faciliteert. Zo beschermen we ook de concurrentiepositie van bonafide ondernemers.
Om dit te bepalen kunnen wij het landelijke Bureau Bibob vragen een onderzoek te doen. Het advies betrekken wij bij de beoordeling van uw aanvraag.

Aanvragen drank- en horecavergunning

U kunt de drank- en horecavergunning aanvragen als natuurlijk persoon, rechtspersoon of als vereniging, stichting. De volgende formulieren vult u in als:

Natuurlijk persoon (eenmanszaak of VOF):

Rechtspersoon:

Verenigingen, stichtingen:

De gemeente beslist binnen 8 weken op uw aanvraag.

Alcohol schenken in kantine of bar?

Wilt u als vereniging, stichting tegen betaling alcohol gaan schenken in de kantine of bar?
Dan moet u ook voldoen aan deze voorwaarden:

  • u heeft een bestuursreglement, met huisregels over het gebruik van alcohol
  • minimaal twee leidinggevenden hebben een verklaring sociale hygiëne
  • barvrijwilligers hebben een instructie verantwoord alcoholgebruik gevolgd
  • bijeenkomsten van persoonlijke aard (bijvoorbeeld bruiloften) zijn niet toegestaan

Kosten

Een drank- en horecavergunning aanvragen kost € 515,00. Bij overname van een bestaand bedrijf (en de inrichting blijft hetzelfde) € 219,00.  Afmelden is gratis.

Wijziging van leidinggevende of inrichting

Op de pagina wijzigingen in uw horecabedrijf vindt u informatie hoe u een wijziging doorgeeft.