Lees pagina voor

Groenadoptie

U wilt een stukje openbaar groen zelf bijhouden? Dat kan! Hieronder leest u de spelregels.

Wat is groenadoptie?

Groenadoptie is het vrijwillig onderhouden van een stukje openbaar groen door bewoners. Bijvoorbeeld een groenvak, geveltuintje of perkje bij u in de straat. Ook boomspiegels komen in aanmerking. Een boomspiegel is het stukje grond rond een boom in de stoep. U gaat dan alleen of met anderen een stuk grond van de gemeente onderhouden. De grond blijft altijd eigendom van de gemeente. 

Hoe werkt groenadoptie?

U heeft toestemming nodig voor groenadoptie. We sluiten een regeling met u af. In deze regeling staat om welk perceel het gaat en wie het groenvak gaat onderhouden. Er staat geen einddatum in de regeling. De regeling eindigt als u of de gemeente de regeling wilt stoppen. Niet elke locatie is geschikt voor groenadoptie. We kijken graag met u naar de mogelijkheden.

Boomspiegel

Heeft u een boomspiegel op het oog? Leuk! Test even (Deze link gaat naar een externe website) of deze geschikt is voor beplanting. Dat vergroot uw kansen op een geslaagd project. 
In oktober 2022 deed de gemeente Zaltbommel mee aan het Nationaal Boomspiegelfeest. Toen zijn tientallen boomspiegels vergroend. U kunt zich het hele jaar door aanmelden voor adoptie van een boomspiegel bij u in de buurt.

Rol gemeente

De gemeente blijft eigenaar van de grond. Dat betekent dat de gemeente ook altijd toegang heeft tot het perceel voor wanneer er bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden aan kabels en leidingen noodzakelijk zijn. Ook het beheer en onderhoud van de bomen blijft bij de gemeente.

Wat mag u doen en wat niet?

U mag het perceel verzorgen en onderhouden. Wilt u de indeling of de beplanting veranderen, dan kunt u dit voorleggen aan de gemeente. Zorg wel voor afstemming met uw buurt hierover. Het perceel bestraten, bebouwen of bij uw tuin betrekken mag niet. Omdat de gemeente geen chemicaliën gebruikt, mag u ook geen chemicaliën gebruiken. Als u gaat snoeien, bent u zelf verantwoordelijk voor het afvoeren van snoeiafval.

Regeling

Alle spelregels zijn opgenomen in de Regeling ‘Groenadoptie Gemeente Zaltbommel’ (PDF, 400.0 kB).

Interesse?

Heeft u vragen over groenadoptie of bent u geïnteresseerd in groenadoptie, neem dan contact op met het gemeentekantoor. Bel naar 14 0418 of stuur een e-mail naar info@zaltbommel.nl.

Aanvragen?

Wilt u een aanvraag voor groenadoptie doen? Vul dan het formulier Regeling ‘Groenadoptie Gemeente Zaltbommel’ (PDF, 400.0 kB) in en stuur naar info@zaltbommel.nl of Postbus 10.002, 5300 DA Zaltbommel.

Groen- en reststroken kopen?

Wilt u liever in plaats van groenadoptie een groen- of reststrook kopen van de gemeente? Kijk dan voor de mogelijkheden op de pagina Koop groen- en reststroken.