Paspoort

Een paspoort vraagt u op afspraak aan bij de gemeente. U kunt uw paspoort 5 werkdagen na de aanvraag persoonlijk, zonder afspraak ophalen. U betaalt het paspoort bij de aanvraag.

Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig, een paspoort voor kinderen tot 18 jaar is 5 jaar geldig.

Afspraak maken

U vraagt een paspoort aan op het gemeentekantoor. Plan uw afspraak en kies zelf een tijdstip tijdens de openingstijden:

Afspraak paspoort

Meenemen

  • alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die in uw bezit zijn, ook als deze zijn verlopen
  • een goed gelijkende pasfoto. Let u op de eisen
  • een bankpas of contant geld. U betaalt meteen bij de aanvraag
  • bij kinderen jonger dan 18 neemt u een schriftelijke toestemming van beide ouders of voogd mee. Dit kan online via ‘indienen toestemmingsformulier’. Wij hebben de toestemming dan meteen beschikbaar bij uw afspraak. Let op: uw toestemming is 28 dagen geldig. Binnen deze tijd moet het kind het paspoort aanvragen.
    ​​Heeft u geen DigiD? Gebruik dan dit toestemmingsformulier (PDF, 440.8 kB) en neem deze geprint en ondertekend mee.
    Van alle personen die dit formulier ondertekenen moet een (kopie van een) geldig legitimatiebewijs worden meegebracht. Neem ook uw kind mee.

Indienen toestemmingsformulier

Pasfoto-automaat

In de publiekshal staat een pasfoto-automaat. Een pasfoto kost 7,00 euro. U kunt alleen contant en gepast betalen. Geld wisselen is niet mogelijk. De pasfoto-automaat is niet geschikt voor kinderen onder de 8 jaar.
 

Kosten

Product Prijs Geldigheidsduur
paspoort vanaf 18 jaar €70,00 10 jaar geldig
paspoort tot 18 jaar €54,00 5 jaar geldig
vreemdelingen-/vluchtelingenpaspoort €54,00  
spoedtoeslag €50,00  

Paspoort kwijt of gestolen

U hoeft geen aangifte meer te doen van vermissing bij de politie. U doet meteen aangifte van uw verloren of gestolen identiteitsbewijs bij de gemeente. Vraagt u een nieuw paspoort aan, maak online een afspraak. Vraagt u geen nieuw paspoort aan, dan moet u het formulier verklaring vermissing reisdocument invullen. U heeft hiervoor uw DigiD nodig. Dit formulier en meer informatie vindt u op de pagina vermissing reisdocument.

Valse meldingen pakken we streng aan. Bij vermoeden van misbruik verwijzen we de aanvrager door naar de politie voor nader onderzoek.

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort snel nodig, dan kunt u een spoedaanvraag doen.
Als u het paspoort vóór 12.30 uur aanvraagt, kan het document de volgende werkdag worden opgehaald. De gemeente kan niet garanderen dat uw paspoort de volgende dag geleverd is. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Tweede paspoort aanvragen

U kunt een tweede Nederlands paspoort aanvragen als u veel reist voor zaken of uw beroep. U moet aan een aantal voorwaarden voldoen om een tweede paspoort aan te kunnen vragen.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kind/kinderen naar het buitenland? En heeft u een andere achternaam? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. Bij de paspoortcontrole moet u met een toestemmingsformulier aantonen dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag heeft. Meer informatie over ‘reizen met kinderen’ vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Let op: Na de Brexit kunt u niet meer met een ID-kaart naar het Verenigd Koninkrijk reizen

Als gevolg van de Brexit kan vanaf 1 oktober 2021 alleen nog met een paspoort naar het VK worden gereisd. Een identiteitskaart is dan niet meer geldig. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

?>