Paspoort

Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig, een paspoort voor kinderen tot 18 jaar is 5 jaar geldig.

Een paspoort vraagt u aan bij de gemeente. U kunt uw paspoort 5 werkdagen na de aanvraag persoonlijk, zonder afspraak ophalen. U betaalt het paspoort bij de aanvraag.

Afspraak paspoort

Meenemen

  • alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die in uw bezit zijn, ook als deze zijn verlopen
  • een goed gelijkende pasfoto. Let u op de eisen
  • een bankpas of contant geld
  • kinderen jonger dan 18 jaar moeten schriftelijke toestemming (PDF, 169.0 kB) meenemen van beide ouders of van degene die het gezag heeft. Dit formulier moet volledig ingevuld en ondertekend meegenomen worden, samen met een origineel identiteitsbewijs (of een kopie daarvan) van beide ouders of van degene die het gezag heeft

Pasfoto-automaat

In de publiekshal staat een pasfoto-automaat. Een pasfoto kost 6,00 euro. U kunt contant betalen. De pasfoto-automaat is niet geschikt voor kinderen onder de 8 jaar.

Kosten

Product Prijs Geldigheidsduur
paspoort vanaf 18 jaar €65,00 10 jaar geldig
paspoort tot 18 jaar €50,00 5 jaar geldig
vreemdelingen-/vluchtelingenpaspoort €50,00  
spoedtoeslag €48,60  

Afspraak maken

U vraagt een paspoort of identiteitskaart aan op het gemeentekantoor. Maak hiervoor gemakkelijk direct online een afspraak. U kiest zelf een tijdstip tijdens onze openingstijden. Komt u op afspraak? Dan wordt u meestal direct geholpen.

Toch zonder afspraak?

Voor het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart kunt u ook nog zonder afspraak langskomen op het gemeentekantoor. Dit kan op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur en op dinsdagavond van 16.30 uur tot 19.30 uur. Houdt u er dan rekening mee dat u mogelijk enige tijd moet wachten?

Paspoort kwijt of gestolen

U hoeft geen aangifte meer te doen van vermissing bij de politie. U doet meteen aangifte van uw verloren of gestolen identiteitsbewijs bij de gemeente. Vraagt u een nieuw paspoort aan, maak online een afspraak. Vraagt u geen nieuw paspoort aan, dan moet u het formulier verklaring vermissing reisdocument invullen. U heeft hiervoor uw DigiD nodig. Dit formulier en meer informatie vindt u op de pagina vermissing reisdocument.

Valse meldingen

  • valse meldingen worden streng aangepakt
  • bij vermoeden van misbruik verwijzen we de aanvrager door naar de politie voor nader onderzoek

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort snel nodig, dan kunt u een spoedaanvraag doen.
Als u het paspoort vóór 12:30 uur aanvraagt, kan het document de volgende werkdag worden opgehaald. De gemeente kan niet garanderen dat uw paspoort de volgende dag geleverd is. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Tweede paspoort aanvragen

U kunt een tweede Nederlands paspoort aanvragen als u veel reist voor zaken of uw beroep. U moet aan een aantal voorwaarden voldoen om een tweede paspoort aan te kunnen vragen.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kind/kinderen naar het buitenland? En heeft u een andere achternaam? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. Bij de paspoortcontrole moet u met een toestemmingsformulier aantonen dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag heeft. Meer informatie over ‘reizen met kinderen’ vindt u op de website van de Rijksoverheid.