Biodiversiteit - Zelf meedoen

Interactieve kaart

Via deze interactieve kaart kunt u als inwoner van de gemeente Zaltbommel laten weten waar u kansen ziet voor de natuur. Op welke plekken in de gemeente liggen kansen die nog niet benut worden? Denk bijvoorbeeld aan een natuurlijke speeltuin, insectenhotel, groene daken of een tiny forest. Via deze interactieve kaart kunt u aangeven waar u kansen ziet voor meer biodiversiteit. Het is zelfs mogelijk een foto van de locatie toe te voegen. Deze kansen worden meegenomen in het opstellen van het biodiversiteitsplan. De kansen voor biodiversiteit kunt u ook aan ons doorgeven door een email te sturen met een kleine beschrijving en de locatie naar biodiversiteitsplan@bureau-viridis.nl.

Vijf eenvoudige tips om biodiversiteit te vergroten in uw omgeving

  1. Plant planten en bloemen die hier thuishoren (inheemse planten)
  2. Verwijder onkruid met hand of borstel
  3. Sluit een regenton aan op de regenpijp
  4. Maak een rommelhoekje van takken en bladeren in de tuin
  5. Hang een vogel of vleermuiskast op

Groen adopteren

Wilt u zelf een groenvlak, geveltuintje of perkje bij u in de staat inrichten en onderhouden? Dat kan! In de gemeente Zaltbommel is het mogelijk om een stukje openbaar groen te adopteren. Door het planten van bloemrijke inheemse planten zorg je zelf voor een verhoging van de biodiversiteit, klimaatadaptatie en een mooiere straat. Kijk voor meer informatie op de pagina groenadoptie.

Doe de biodiversiteitswijzer

De organisatie Deltaplan Biodiversiteitsherstel heeft een website ‘maak grijs groener’ ontwikkeld waarin allerlei informatie staat over biodiversiteit. Doe de biodiversiteitswijzer en bekijk wat u kunt doen op uw balkon, tuin of in de directe omgeving om de biodiversiteit te bevorderen.

IVN factsheets

De IVN heeft een aantal factsheets ontwikkeld waarin informatie is verzameld over wat u zelf kunt doen in uw tuin of samen met de woningbouwcorporatie voor de verhoging van biodiversiteit. 

Particulier biodiversiteitsplan

Als grondeigenaar is het mogelijk om samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een biodiversiteitsplan op te stellen om de biodiversiteit op het erf te vergroten. Meer informatie hierover of over projecten in de gemeente Zaltbommel door SLG vindt u op de website van Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Waarneming.nl

Zelf mee helpen met het verzamelen van kennis? Maak een account aan op waarneming.nl en geef uw waarnemingen van planten en dieren door! Alle waarnemingen samen geven een goed beeld van de verspreiding en aanwezigheid van diverse soorten binnen een gebied. Deze kennis wordt gebruikt door onder andere natuurorganisaties en onderzoeksinstituten.

?>