Veiligheid

De gemeente werkt met veel organisaties aan veiligheid. Politie, brandweer en het Openbaar Ministerie zijn hierbij de belangrijkste veiligheidspartners, maar ook u als inwoner, welzijnsorganisaties en woningcorporaties zijn heel belangrijke veiligheidspartners.

Veiligheid maken we samen

De veiligheidsaanpak van de gemeente is gebaseerd op de kadernota Integraal veiligheidsbeleid 2013 - 2016 (PDF, 305.1 kB).

Woonomgeving

U kunt zelf bijdragen aan de veiligheid in uw buurt. Op de website van de politie vindt u onder andere tips voor bijvoorbeeld het voorkomen van woninginbraken of auto-inbraken. Ook kunt u hier terugvinden wie uw wijkagent is en wat de openingstijden zijn van het politiebureau.
Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een veiligheidsinstrument dat bijdraagt aan de veiligheid in en rond woningen, buurten en dorpen. De PKVW-bedrijven kunnen u meer informatie geven over de manier waarop u uw woning kunt beveiligen.

Burgernet

Burgernet informeert u over actualiteiten die met veiligheid in uw dorp te maken hebben. Via een SMS- of spraakbericht ontvangt u informatie over bijvoorbeeld een vermissing of een inbreker die in uw buurt is gesignaleerd.

Hennepkwekerijen

Binnen de gemeente worden per jaar diverse hennepkwekerijen aangetroffen en ontmanteld. Om hennepkwekerijen te bestrijden heeft de gemeente een Beleidsregel Bestuurlijke handhaving artikel 13b Opiumwet (PDF, 5.7 MB) vastgesteld. Op de website van de politie kunt u terugvinden hoe u een hennepkwekerij kunt herkennen. Melden kan via 0900-8844 (politie) of via 0800-7000 (meld misdaad anoniem).

Buurtpreventie

Bij buurtpreventie gaan buurtbewoners zelf aan de slag om hun buurt veiliger te maken. Bijvoorbeeld door WhatsApp te gebruiken om verdachte situaties in hun buurt te signaleren. Wilt u zelf een buurtpreventie initiatief starten? Neem dan contact op met uw dorps- of wijkraad of hun dorps-of wijkcoordinator.

Discriminatie

Bij Ieder1Gelijk, Bureau Gelijke Behandeling Gelderland Zuid, kunt u discriminatie melden of een klacht indienen. Zij ondersteunen u dan bij het zoeken naar een oplossing. U kunt ook bij Ieder1Gelijk terecht met vragen over discriminatie.

Crisis of ramp

Alle gemeenten en hulporganisaties in de regio Gelderland-Zuid werken samen bij rampen. Er zijn afspraken gemaakt wie waarvoor tijdens een ramp of crisis verantwoordelijk is. De crisisorganisatie valt onder de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.
Informatie tijdens een ramp of crisis vindt u op de website van de Rijksoverheid, NL-alert, Crisis of op de lokale radio- of tv-zender (omroep Gelderland etherfrequentie 89.1FM).

Koffie- en Informatiepunten (KIP's)

Als er een ramp gebeurt, kan de gemeente Koffie- en Informatiepunten (KIP’s) openen. Daar kunt u tijdens een ramp iets te eten of drinken en informatie krijgen. Wij hebben nu al afspraken gemaakt waar deze punten zijn. Alleen als het veilig is worden deze punten voor u geopend. Luister tijdens een ramp naar de rampenzender op frequentie 89.1 FM Radio Gelderland om te horen of het Koffie- en Informatiepunt in uw buurt open is.

Overzicht van alle Koffie- en Informatiepunten in onze gemeente

 • Aalst Dorpshuis ’t Gement
 • Brakel Huis Brakel
 • Bruchem Kerkelijk centrum Eben Haëzer
 • Gameren Dorphuis Gambora
 • Kerkwijk Dorpshuis Kerkwijk
 • Nederhemert Dorpshuis De Gaarde
 • Nieuwaal Café Ons Trefpunt
 • Poederoijen Dorpshuis Podarwic
 • Zaltbommel Stadhuis aan de markt
 • Zaltbommel SG Cambium locatie: Courtine
 • Zaltbommel Sporthal De Ring
 • Zaltbommel Hotel Van der Valk
 • Zaltbommel De Grote Aak
 • Zuilichem Dorpshuis Den Ham

Download het overzicht van de Koffie- en Informatiepunten (PDF, 212.2 kB), print het en bewaar het bij uw rampenwijzer en noodpakket.

Rampenzender

Luister tijdens een ramp naar de rampenzender op frequentie 89.1 FM Radio Gelderland

Kijk ook eens op de volgende websites