Lees pagina voor

Zilveren verhalen uit 25 jaar gemeente Zaltbommel

Gemeente Zaltbommel bestaat 25 jaar! Het hele jaar door vertellen we het 'zilveren' verhaal van iemand uit onze bruisende gemeenschap. Deze week staat het verhaal van Koorschool Senta centraal. Dit koor voor kinderen en jongvolwassenen bestaat momenteel uit 25 leden.

Het zilveren verhaal van Koorschool Senta

Koorschool Senta is in 2006 van start gegaan als initiatief van Sylvia van der Vinne, zangpedagoge en dirigente. Het woord ‘Senta’ betekent letterlijk "hoort u mij" en het koor doet deze naam eer aan met zijn prachtige optredens.

Muziek en vriendschap

Eén van de leden is de 16-jarige Ruben. Hij zingt sinds 2016 bij Senta. "Ik ben hier begonnen omdat mijn moeder Senta op het Korenfestival had gezien waar ze gewonnen hadden," vertelt Ruben. "Mijn moeder vond het een geweldig idee voor mij om mee te doen. Eerst vond ik het spannend, maar al snel vond ik het heel leuk." Ruben komt uit een muzikaal gezin, waar beide ouders klassieke instrumenten bespelen. Hij geniet vooral van de gezelligheid en de vriendschappen die bij Senta ontstaan. "Dat motiveert me om elke week vanuit Oss hier naartoe te komen," zegt hij. Zijn favoriete nummer op dit moment? "We zijn nu bezig met een voorstelling waarin het lied ‘A New Day’ zit. Dat vind ik heel leuk om te zingen omdat het zo opwekkend en mooi is!"

De kracht van muziekonderwijs

Sylvia van der Vinne benadrukt het belang van muziekonderwijs. "Zoals Kodály, een Hongaarse muziekpedagoog en componist, al zei: 'Muziek is voor iedereen.' Zingen bij een koor geeft je de kans om je te ontwikkelen op muzikaal en sociaal gebied. Je doet het namelijk samen. Het is geen wedstrijd. Iedereen brengt zijn eigen kracht mee en samen vorm je een koor." Onderzoek toont aan dat samen zingen gelukshormonen vrijmaakt. "Muziek creëert verbinding en is één van de mooiste dingen die we hebben," aldus Sylvia. "De menselijke stem is het meest pure instrument dat we kennen en het is prachtig om dat door te geven."

Hoogtepunten

Koorschool Senta heeft door de jaren heen vele hoogtepunten beleefd. Een groot hoogtepunt was het winnen van de publieksprijs en de prijs voor het beste jeugdkoor op het Nederlands Korenfestival enkele jaren geleden. "En eigenlijk is elke repetitie een hoogtepunt. Het is fantastisch om met deze kinderen en jongeren te werken," zegt Sylvia enthousiast. “En iedereen is welkom! We leren je zingen en muziek maken. Niemand wordt weggestuurd", benadrukt Sylvia. “Het kan soms lijken alsof er een hoge drempel is omdat het koor zo goed klinkt, maar iedereen begint bij het begin."

Toekomstdromen

Wat zijn de dromen voor de komende 25 jaar? Sylvia hoop dat Koorschool Senta over 25 jaar nog steeds bestaat. "Waarschijnlijk niet meer onder mijn leiding, want ik zal dan de 80 gepasseerd zijn. Maar wie weet! Ik hoop dat er tegen die tijd een jonge dirigent is die het stokje overneemt en dat er nog steeds kinderen in de Bommelerwaard zijn die willen zingen. Het is echt iets bijzonders wat we hier in Zaltbommel hebben, en daar moeten we zuinig op zijn."

(Koorschool Senta. Beeld: Anne Dingemans)

Wat betekent het getal 25 voor u? Laat het ons weten via 25jaar@zaltbommel.nl en wie weet verschijnt uw verhaal binnenkort op deze pagina.

Het zilveren verhaal van...