Lees pagina voor

Zilveren verhalen uit 25 jaar gemeente Zaltbommel

Gemeente Zaltbommel bestaat 25 jaar! Het hele jaar door vertellen we het 'zilveren' verhaal van iemand uit onze bruisende gemeenschap. Deze week staat het verhaal van Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) Bommelerwaard centraal. Zij bieden dit jaar al 25 jaar ondersteuning aan mantelzorgers in de Bommelerwaard.

Het zilveren verhaal van VPTZ Bommelerwaard

VPTZ Bommelerwaard bestaat uit toegewijde vrijwilligers die bij mensen thuis komen om mantelzorgers te ondersteunen tijdens de laatste levensfase van hun dierbaren. Wim Hoven, voorzitter van VPTZ Bommelerwaard, vertelt: "Wanneer thuiszorgmedewerkers merken dat er extra ondersteuning nodig is, springen wij bij. Een professioneel aangestelde coördinator zorgt ervoor dat de juiste vrijwilliger bij de juiste zorgbehoevende terechtkomt. Zo bieden we mantelzorgers de broodnodige ademruimte, zodat zij de zorg thuis kunnen volhouden."

Dankbaar werk

Ans Heijnen is al zes jaar vrijwilliger bij VPTZ. "Ik kom uit de zorg, maar dat is geen vereiste," zegt Ans. "Toen ik stopte met werken, wilde ik iets voor mensen thuis doen. De VPTZ is een mooie organisatie waar je echt iets voor iemand kunt betekenen." De dankbaarheid voert de boventoon met veel bijzondere momenten. Ans herinnert zich één bijzonder moment: "Een vrouw die pianospelen als hobby had, kon door haar ziekte niet meer spelen. In haar laatste dagen was ze niet aanspreekbaar, maar toen ik pianomuziek voor haar opzette, zei ze ineens 'mooie muziek'. Zulke momenten blijven je bij en laten zien waarom dit werk zo belangrijk is."

Opleiding en verwendag

Vrijwilligers van de VPTZ krijgen een opleiding aangeboden door VPTZ Nederland, zodat ze goed voorbereid aan de slag kunnen bij mensen thuis. Daarnaast zijn er jaarlijks trainingen en intervisiebijeenkomsten . "Er wordt goed voor de vrijwilligers gezorgd. Elk jaar hebben we een verwendag, altijd een verrassing en iets waar we enorm naar uitkijken," deelt Ans enthousiast.

De kracht van vrijwilligers

Ter ere van hun 25-jarig jubileum organiseert de VPTZ Bommelerwaard een feestelijke bijeenkomst voor iedereen die nauw betrokken is. "De kracht van onze organisatie zit in onze betrokken en liefdevolle vrijwilligers," zegt Wim. Zijn toekomstwens voor de komende 25 jaar? "We willen dit belangrijke werk kunnen blijven doen. Met een vergrijzende samenleving en toenemende druk op de zorg, blijft de inzet van zowel vrijwilligers als professionals essentieel. De combinatie van vrijwillige en professionele zorg zal steeds belangrijker worden. We hebben daarom altijd nieuwe vrijwilligers nodig. Iedereen is welkom," benadrukt Wim.

Wim Hoven en Ans Heijnen van de VPTZ staan in een tuin met tussen hun in de zilver ballonnen in de vorm van het getal 25

(Wim Hoven en Ans Heijnen. Beeld: Wendelmoet van der Gugten)

Wat betekent het getal 25 voor u? Laat het ons weten via 25jaar@zaltbommel.nl en wie weet verschijnt uw verhaal binnenkort op deze pagina.

Het zilveren verhaal van...